Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες δωροδόκησαν πολίτες μας για το Μακεδονικό

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές

Τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της πΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, που θα καθορίσει εάν η χώρα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο «BuzzFeed News», κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της Συνόδου, δήλωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε». Είπε, επίσης, ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον Ντ. Τραμπ στην πΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς» είπε.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα, καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ζάεφ. «Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Είναι προφανέστατο». Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του BuzzFeed News για κάποιο απαντητικό σχόλιο.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια στη χώρα του.

«Η ενταξιακή διαδικασία σημαίνει τελικά ότι θα είμαστε μία χώρα που θα υποστηρίζεται από όλους στον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.