Αλλάζουν ριζικά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Σύμφωνα με δέσμευση της Αναπληρώτριας Υπ. Εργασίας σε βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Θα αλλάξουν ριζικά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και θα γίνουν συμβάσεις εργασίας 8μηνης ή 12μηνης διάρκειας, ώστε να κατοχυρώνουν οι εργαζόμενοι εργασιακά δικαιώματα και να συμμετάσχουν ενεργά στην επιμόρφωση, είναι ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως δήλωσε η Αναπλ. υπουργός κα Ράνια Αντωνοπούλου, που συναντήθηκε με τους βουλευτές Γκαρά Αναστασία,, Κάτση Μάριο, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Μπάρκα Κώστα . Όπως τονίστηκε παράλληλα, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει παράλληλα την αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ της νέας γενιάς, αλλά και την κατάργηση του ηλικιακού διαχωρισμού στις απολαβές των νέων κάτω των 25 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ράνια Αντωνοπούλου, συναντήθηκε στις 21/05/2015 με τους νέους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γκαρά Αναστασία, Κάτση Μάριο, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Μπάρκα Κώστα. Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η ενημέρωσή τους για τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την προώθηση ρύθμισης για τη στήριξη δομών κοινωνικής οικονομίας και αγροτικών συνεταιρισμών.

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός επεσήμανε ότι ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας δεν αφορά ένα μόνο Υπουργείο, αλλά οφείλει να απασχολήσει το σύνολο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση οφείλει αφενός να επανασχεδιάσει το παραγωγικό μοντέλο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης νέων κλάδων, όπως και αυτών που έχουν παρακμάσει λόγω της κρίσης. Επιπλέον τόνισε ότι: «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών κοινοτικών πόρων σε προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας», σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να χρηματοδοτούνται συνολικά όλες οι χώρες της ΕΕ με πόρους που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».

Όλοι συμφώνησαν, ότι τα προγράμματα voucher είναι πλήρως αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς εγκλωβίζουν τους νέους ανθρώπους στην προσωρινότητα μεταξύ γκρίζας ζώνης επισφάλειας και ανεργίας. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στα προγράμματα αυτά και ειδικότερα α) για την αύξηση των απολαβών των εργαζομένων στο ύψος του κατώτατου μισθού, β)την αναγνώριση της πλήρους ασφάλισης (υγειονομικής και συνταξιοδοτικής), γ)την ακύρωση, προκειμένου να επανασχεδιαστεί δικαιότερα, το σκανδαλώδες πρόγραμμα των 29-64, καθώς δίνονταν 5.400€ στα ΚΕΚ και μόλις 1.600€ στους εργαζόμενους για εργασία πέντε μηνών.

Η Υπουργός, τόνισε ότι: «στόχος του Υπουργείου είναι να αλλάξουν ριζικά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και να γίνουν συμβάσεις εργασίας 8μηνης ή 12μηνης διάρκειας, να κατοχυρώνουν οι εργαζόμενοι εργασιακά δικαιώματα και να συμμετάσχουν ενεργά στην επιμόρφωση, εφόσον είναι αναγκαία, ο ΟΑΕΔ, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα επιμελητήρια».

Τέλος, οι τέσσερις βουλευτές στήριξαν τις πρώτες προσπάθειες της Υπουργού, αλλά όπως τόνισαν, η κατεύθυνση της νέας Κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση σταθερών θέσεων απασχόλησης και η αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ της νέας γενιάς. Ειδικότερα συμφώνησαν ότι πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο ηλικιακός διαχωρισμός στις απολαβές των νέων κάτω των 25 ετών, να στηριχτούν οι νέες συνεταιριστικές δομές κοινωνικής οικονομίας και να δουλέψουν όλοι μαζί ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιστρέψει στον τόπο η νεότητα και η δημιουργία με πρώτο και άμεσο στόχο την ανάκτηση της εργασίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.