Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού»

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα της Μαγνησίας, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος.

Όπως τονίζεται, «ο καταρροϊκός πυρετός, που εκδηλώθηκε πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας για να εξαπλωθεί γρήγορα σε 33 Νομούς, αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη Μαγνησία, στην οποία τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αλμυρού, όπου αφανίστηκαν εκατοντάδες πρόβατα.
Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στην περιοχή του Διμηνίου, όπου χάθηκαν τα μεγάλα κοπάδια τριών κτηνοτρόφων (πάνω από 400 πρόβατα), ενώ καθημερινά χάνονται από τα υπάρχοντα κοπάδια 10 μέχρι και 30 πρόβατα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης στη Ν. Αγχίαλο, ενώ μεμονωμένα περιστατικά παρουσιάζονται και στο Πήλιο.

Οι παραγωγοί της Μαγνησίας των οποίων τα κοπάδια αποδεκατίστηκαν βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πρόκειται για οικονομική καταστροφή. Επιχειρούν να αγοράσουν με δικά τους χρήματα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά σκευάσματα για να σώσουν τα ζώα που απέμειναν, ενώ ζητούν να αποζημιωθούν όχι μόνο για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου αλλά και για την απώλεια των παραγώγων του (αρνιά, γάλα), αφού τα πρόβατα που πέφτουν νεκρά καθημερινά βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί προσεχώς μείωση της παραγωγής πρόβειου κρέατος και γάλακτος, αλλά και διατάραξη του ισοζυγίου λόγω της αύξησης των εισαγωγών που θα ακολουθήσει.

Η σημερινή έκβαση της κατάστασης, με την ζωική παραγωγή να έχει δεχτεί αναμφισβήτητα καίριο πλήγμα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή, αποκαλύπτει την ανετοιμότητα του Υπ.Α.Α.Τ. να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση, λόγω έλλειψης εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης της συγκεκριμένης νόσου, όπως προβλέπεται άλλωστε και από το Άρθρο 18 της Οδηγίας 2000/75/ΕΚ (Παράρτημα ΙΙΙ) για την κατάρτιση από κάθε κράτος μέλος σχεδίου επέμβασης.

Γι’ αυτό, απαιτείται άμεσα διενέργεια καθημερινών ψεκασμών, 100% επιδότηση των εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στα ζώα που απαγορεύεται να μετακινηθούν, αύξηση των επιτροπών καταγραφής του προβλήματος, άμεση ενίσχυση με προσωπικό των υποστελεχωμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών ώστε να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος, αποζημίωση των παραγωγών για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο αλλά και για το γάλα, κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης.
Επειδή πρώτον, η νόσος του καταρροϊκού πυρετού στη Μαγνησία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και αν δεν αντιμετωπιστεί συντονισμένα και άμεσα, η ζημιά στη ζωική παραγωγή θα είναι ανεπανόρθωτη, και δεύτερον η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού δίνει την χαριστική βολή στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που είναι ήδη εξαθλιωμένοι από τη μνημονιακή λαίλαπα, την υπερφορολόγηση, το υψηλότατο κόστος παραγωγής και πρόσφατα λόγω του αποκλεισμού της συντριπτικής τους πλειονότητάς από τις εξισωτικές αποζημιώσεις με βάση το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκοτόπους της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση καταπολέμηση και εξάλειψη της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στην ΠΕ Μαγνησίας;
-Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι τόσο για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου όσο και για την απώλεια των παραγώγων του (γάλα, αρνιά);
-Θα επιδοτηθούν 100% τα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά σκευάσματα και θα χορηγηθούν δωρεάν ζωοτροφές για τα ζώα που βρίσκονται σε χωρικό περιορισμό;
-Θα στελεχωθούν με προσωπικό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Μαγνησίας, ώστε να επιταχυνθεί το έργο της διάγνωσης της νόσου;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.