Αλ.Μεϊκόπουλος: Λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα

Το οποίο είχε ανακύψει με τις μητέρες με ανήλικο τέκνο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας

Με την αποδοχή της ατομικής γνωμοδότησης 316/2015 του Νομικού Συμβούλου του Κράτους εκ μέρους του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, αποκαθίσταται η αδικία της απαίτησης επιστροφής στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) των καταβληθέντων συντάξεων στις μητέρες με ανήλικο παιδί της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, που ήταν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και ενέπιπταν στις διατάξεις του Ν. 3863/15-7-2010.
Το θέμα είχε αναδείξει με την με αρ. 3743/13.11.2013 Ερώτηση και στη συνέχεια με την με αρ. 129/13.10.2014 Επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συζήτηση της τελευταίας με τον τότε Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Β. Κεγκέρογλου, στις 16/10/2014, ο κ. Μεϊκόπουλος είχε ισχυριστεί ότι το ΕΤΕΑ υποχρεούταν να ειδοποιήσει εγκαίρως με συστημένη επιστολή τις μητέρες ανηλίκων για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τον Κύριο Φορέα τους. Αντίθετα, δεν υπήρξε γραπτή και έγκαιρη ενημέρωση με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να μην υποβάλλουν την σχετική αίτηση υπαγωγής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή να την έχουν υποβάλλει καθυστερημένα και να καλούνται εκ των υστέρων από το ΕΤΕΑ να καταβάλλουν τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, και μάλιστα από την 15-7-2010, ημερομηνία ισχύος του νόμου 3863/2010, και όχι από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για απονομή της σύνταξής τους από τον Κύριο Φορέα. Είχε επισημάνει δε ότι δεν είναι δυνατόν να επωμίζονται οι πολίτες την παράλειψη ή τη δυσλειτουργία του Ταμείου και να αναγκάζονται να εμπλακούν σε έναν κυκεώνα πολυέξοδων δικαστικών διαμαχών προκειμένου να δικαιωθούν.
Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται ότι αποτελεί πάγια θέση του Υπουργείου ότι οι δυσλειτουργίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν χωρίς την επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου.
Ο σύνδεσμος με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου:
http://www.ypakp.gr/uploads/docs/8714.pdf

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.