Βρήκαν τις συντάξεις τους… «πετσοκομμένες»

Παράπονα Βολιωτών συνταξιούχων για επιπλέον παρακράτηση φόρων

Εφαρμόστηκε το νέο σύστημα υπολογισμού παρακράτησης…

Ατελείωτες οι ουρές των συνταξιούχων στις τράπεζες σήμερα, ακόμη και από τις 5 το πρωί (!), ημέρα πληρωμής των συντάξεων.
Παράλληλα, αρκετά ήταν και τα τηλεφωνήματα που δέχονταν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ τοπικά, από συμπολίτες συνταξιούχους που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν αλλά και να ζητήσουν διευκρινήσεις για τις μειωμένες συντάξεις που έλαβαν, για τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, οι περισσότεροι συνταξιούχοι, ζητούσαν εξηγήσεις, για τα διαφορετικά ποσά συντάξεων που βρήκαν στους λογαριασμούς τους, αγνοώντας όπως αποδεικνύεται, τα νέα δεδομένα για την παρακράτηση φόρων.
Αύξηση φόρων
Όπως είχε γίνει γνωστό, αλλά ίσως όχι κατανοητό αρχικά, την αύξηση των φόρων που κρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις αναμένονταν να προκαλέσει το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), το οποίο ισχύει επίσημα από 1η Αυγούστου 2014 (με την πληρωμή δηλαδή των συντάξεων του Αυγούστου, τέλος Ιουλίου). Προσωρινά μάλιστα (και μέχρι το διάστημα από 1ης Αυγούστου), είχε εφαρμοστεί ένα σύστημα το οποίο αντιθέτως επέφερε μείωση στην παρακράτηση για τις επικουρικές συντάξεις και επομένως αύξηση του καθαρού ποσού που εισέπρατταν κάθε μήνα οι δικαιούχοι.

Ο νέος υπολογισμός

Με το νέο σύστημα, ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συνολική σύνταξη θα “ανεβαίνει” στην κλίμακα φόρου και θα επιβαρύνεται με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Έτσι, για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους πανελλαδικά και κατά συνέπεια αρκετές χιλιάδες στη Μαγνησία, οι συντάξεις που θα λαμβάνουν θα είναι μειωμένες. Υπολογίζεται ότι από την 1η Αυγούστου, οι συνταξιούχοι θα δουν ότι τα συνολικά καθαρά μηνιαία ποσά των αποδοχών τους (τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων) θα έχουν υποστεί μειώσεις αρκετών ευρώ.

Τι ισχύει πλέον…

Σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φ.Μ.Υ. υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του.
Από την 1η-8-2014, τίθενται πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%!
Ουσιαστικά, καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%, και ορίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκεινται κι αυτές σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.
Η.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.