Διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι του νομού για μικρές ενισχύσεις

Νέο αίτημα της Δ. Κολυνδρίνη προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τον επανακαθορισμό των επιλέξιμων εκτάσεων των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, ζητά απ΄ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, που συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία διαμαρτυρόμενων κτηνοτρόφων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο- αίτημα προς τον Υπουργό, «σε συνέχεια της αρ. πρωτ. 488/24-10-2014 επιστολής μου, επιτρέψτε μου να επανέλθω σχετικά με τον προβληματισμό και την ανησυχία των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας ως προς την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και κατ’ επέκταση την καταβολή των ενισχύσεων που θα λάμβαναν, ανησυχία που τελικά αποδείχθηκε αληθινή μετά από την, μη ικανοποιητική κατά τους ίδιους, πληρωμή των δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έλαβε χώρα στις 15/11/2014.

Του συγκεκριμένου προβλήματος γίνομαι διαρκώς κοινωνός από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, όπως έγινε και σήμερα κατά την επίσκεψη που δέχθηκα στο γραφείο μου από πολλούς εξ αυτών και κατά την οποία εξέφρασαν τα παράπονά τους σχετικά με την πληρωμή των δικαιωμάτων, η οποία ήταν μηδαμινή ή κατά πολύ λιγότερο του αναμενόμενου ποσού, γεγονός που τους έχει ιδιαιτέρως αναστατώσει.

Με τον επανακαθορισμό της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων και τη μείωση αυτών πανελλαδικά από 25 εκ. στρέμματα σε 17, το πρόβλημα δείχνει να παραμένει άλυτο, με τους κτηνοτρόφους να χάνουν συνεχώς εισόδημα και να μην μπορούν να ενεργοποιούν δικαιώματα και επιδοτήσεις ούτε από την ενιαία ενίσχυση ούτε από προγράμματα (βιολογική κτηνοτροφία, διατήρηση σπάνιων φυλών, εξισωτική αποζημίωση, κ.λπ).
Επειδή, όπως φαίνεται, το χρονικό διάστημα για να δοθεί κάποια λύση είναι περιορισμένο, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, ώστε να μην χαθεί η ενίσχυση των κτηνοτρόφων πρωταρχικά για το 2014, γνωρίζοντας την ζωτική σημασία της ύπαρξης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης για τον κτηνοτρόφο.
Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε να δοθεί μια άμεση και νόμιμη λύση, έτσι ώστε να γίνει μια σωστή και δίκαιη ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων που να ικανοποιεί το σύνολο των κτηνοτρόφων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.