Διεθνές συνέδριο για την «Αξιοποίηση του Πολιτισμού και της Κληρονομιάς»

Στην Αγριά 11-12 Σεπτεμβρίου με διοργάνωση από το ‘Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού’ ECTN

Ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη θα λάβει χώρα στην Αγριά στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου με διοργανωτή το ‘Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού’ ECTN (European Cultural Tourism Network) του οποίου την προεδρία ασκεί η Εταιρία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το συνέδριο εστιάζεται στην αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου του πολιτισμού και της κληρονομιάς (πολιτιστικής και φυσικής) για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εντάσσεται στο διακρατικό έργο CHARTS INTERREG IVC στο οποίο επικεφαλής είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού και συνδιοργανωτές είναι ο ΕΟΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΕΚΠΟΛ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το έργο CHARTS είναι μια περιφερειακή πρωτοβουλία συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υλοποιείται από το Πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο CHARTS επικεντρώνεται στο ρόλο του πολιτισμού και της κληρονομιάς ως προστιθέμενη αξία στις περιφερειακές στρατηγικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ενσωμάτωση σε τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Το έργο απευθύνεται σε περιφερειακές και τοπικές αρχές, οργανισμούς διαχείρισης προορισμών και τουριστικής προβολής, εταιρίες τουριστικής ανάπτυξης, τουριστικές ενώσεις, τουριστικά και πολιτιστικά δίκτυα, όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς. Οι εταίροι του έργου μοιράζονται εμπειρίες σχετικά με τη συνεισφορά στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίων από βελτιωμένη διαχείριση προορισμών πολιτιστικού τουρισμού, καθώς επίσης από περιφερειακές πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης, ειδικότερα σε σχέση με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης. Το έργο CHARTS άρχισε στις αρχές του 2012 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,85 εκατ. € ενώ η κοινοτική συμμετοχή αγγίζει το 1,5 εκατ. €.

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν αυτοδιοικήσεις, περιφέρειες και οργανισμοί τουρισμού από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Ισπανία και Βουλγαρία). Συμμετέχουν επίσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network, ECTN) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το Δίκτυο Ibertur του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο συνέδριο στην Αγριά αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των διακρατικών εταίρων, του ΕΟΤ, των Πανεπιστημίων Βαρκελώνης και Θεσσαλίας, στελέχη της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος INTERREG IVC, ειδικοί σε θέματα τουριστικού σχεδιασμού, πολιτιστικής κληρονομιάς, προσβάσιμου τουρισμού, επικοινωνίας, μάρκετινγκ, έρευνας και πολιτικών ανάπτυξης. Έχουν προσκληθεί οι Επίτροποι Τουρισμού και Πολιτισμού και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου το πρωί, υπό την Προεδρία του κ. Κων/νου Χαλέβα, Προέδρου του ECTN και Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας, έχουν προσκληθεί να χαιρετήσουν οι κ.κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Antonio Tajani, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος σε θέματα Τουρισμού, Αντρούλα Βασιλείου, Επίτροπος σε θέματα Πολιτισμού, Κων/νος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Αχιλλέας Μπέος, Δήμαρχος Βόλου, Νικόλαος Φορτούνας, Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Γιώργος Πετράκος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αιρετοί εκπρόσωποι των εταίρων του έργου, εκπρόσωπος της UNESCO, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Στέλεχος της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG IVC, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παράλληλες συνεδρίες με θέμα: «Λύσεις Βιώσιμου Τουρισμού για περιφέρειες και προορισμούς», για τις θεματικές ενότητες του έργου CHARTS.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρία με θέμα: «Πολιτιστικός Τουρισμός στην Ευρώπη», έχουν προσκληθεί Ευρωβουλευτές – μέλη της Επιτροπής Μεταφορών & Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι από την Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Μονάδα Τουριστικής Πολιτικής / Τουριστικά και Πολιτιστικά όργανα, τη Europa Nostra, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Βιώσιμο και Ανταγωνιστικό Τουρισμό (NECSTouR) και το Δίκτυο Δημιουργικού Τουρισμού (Creative Tourism Network). Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Κεφαλοποίηση των αποτελεσμάτων και εφαρμογή στη περίοδο 2014-2020».

Στο κλείσιμο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η ‘Χάρτα για την συνεισφορά του πολιτισμού και της κληρονομιάς στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη’ που θα υπογραφεί από όλους τους διακρατικούς εταίρους. Η Χάρτα αυτή αποτελεί μiα ενιαία σύνθεση όλων των προηγουμένων διακηρύξεων για την ανάπτυξη του βιώσιμου και πολιτιστικού τουρισμού από τα έργα ECTN & CHIRON (με επικεφαλής την ΕΚΠΟΛ), της Διεθνούς Χάρτας του ICOMOS και τη διακήρυξη της Europa Nostra για τον πολιτιστικό τουρισμό, περίληψη των αποτελεσμάτων του έργου CHARTS και προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της Χάρτας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Μονάδα Τουριστικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, Επιτροπή των Περιφερειών) στις 9 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Επιτροπή των Περιφερειών και η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει απονομή των βραβείων ‘CHARTS Award 2014’ για τον καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού μεταξύ των υποψηφιοτήτων που έχουν κατατεθεί κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης το Νοέμβριο του 2013.

Το Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση των συνέδρων-εταίρων στο Νότιο Πήλιο και την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, περιήγηση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του Βόλου.

Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, στις 15 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στα Μετέωρα, με διοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα βιντεοσκοπηθούν και τα ηλεκτρονικά πρακτικά θα υποβληθούν από το ECTN στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό οι προτεινόμενες δράσεις να υλοποιηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.