Ε.Δ.Κ. Αλμυρού: «Φουσκωμένοι λογαριασμοί νερού-αποχέτευσης»

Έντονα παράπονα δημοτών του Αλμυρού, «για ιδιαίτερα υψηλούς λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης», ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης» , που σε συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναφέρουν ότι «διερευνήσαμε το θέμα και ενημερώνουμε τους δημότες για τα εξής:

Όσον αφορά τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της περιοχής του Αλμυρού.

α. Με την ένταξη ολόκληρου του καλλικρατικού Δήμου στην δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΛ από το 2015 (απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού συμβουλίου από το 2011), το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΛ λόγω έλλειψης κατάλληλου τεχνικού προσωπικού (εφαρμογή μνημονίων στην τοπική αυτοδιοίκηση) αποφάσισε ανά δύο λογαριασμούς ο πρώτος να είναι έναντι (χωρίς καταμέτρηση) και ο δεύτερος εκκαθαριστικός.

β. Με ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΥΑΑΛ και της εταιρείας που υποστηρίζει τα προγράμματα έκδοσης λογαριασμών, ο λογαριασμός του πρώτου τριμήνου (έναντι) ήταν ιδιαίτερα χαμηλός (υπολογίσθηκε με βάση το 50% της κατανάλωσης αντίστοιχών παλαιότερων τριμήνων) με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις:

1. Ο λογαριασμός του δεύτερου τριμήνου (εκκαθαριστικός) να είναι ιδιαίτερα υψηλός.
2. Να επιβαρυνθούν αδίκως οι καταναλωτές από 3% έως 10% για την συνολική κατανάλωση του εξαμήνου, επιβάρυνση η οποία προστέθηκε στον ήδη υψηλό εκκαθαριστικό λογαριασμό του δεύτερου τριμήνου.

Όσον αφορά τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες περιοχής Σούρπης, και Πτελεού.

Ενώ με την ένταξη των παραπάνω περιοχών στην δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΑΛ είχε γίνει μόνο μια καταμέτρηση από την ΔΕΥΑΑΛ, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΑΛ χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα για κάθε δημοτική κοινότητα αναξιόπιστες μετρήσεις προ 2 ή 3 ετών και έγιναν χρεώσεις αναλογικές με βάση την διαφορά.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας (την οποία δεν γνώριζε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΛ) είναι σε πολλές περιπτώσεις να εκδοθούν:

α. αδίκως υψηλοί λογαριασμοί χρέωσης που αφορούν το διάστημα μέχρι 31/12/2014 από πλευράς του Δήμου προς τους καταναλωτές.

β. αδίκως υψηλοί λογαριασμοί χρέωσης που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2015 από πλευράς της ΔΕΥΑΑΛ προς τους καταναλωτές.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία είναι σε βάρος των δημοτών και μάλιστα σε περίοδο οξυμμένης οικονομικής κρίσης και φορο-λεηλασίας από την εφαρμογή του νέου μνημονίου, η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» με παρεμβάσεις στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΛ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού θα διεκδικήσει :

Όσον αφορά τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της περιοχής Αλμυρού.

α. Να υπάρχει διευκόλυνση για τις πληρωμές των υψηλών λογαριασμών χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.

β. Να υπολογισθούν τα ποσά των άδικων επιβαρύνσεων για κάθε καταναλωτή και να αφαιρεθούν από τους επόμενους λογαριασμούς.

γ. Να γίνεται άμεσα ορθός υπολογισμός των έναντι και εκκαθαριστικών λογαριασμών για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο.

Όσον αφορά τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της περιοχής Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας.

α. Να ακυρωθούν όλες οι άδικες χρεώσεις του πρώτου τριμήνου και οι καταναλωτές να πληρώσουν μόνο τις πάγιες χρεώσεις της κατώτερης κλίμακας, όπως και για το δεύτερο τρίμηνο.

β. Το ίδιο θα διεκδικήσουμε και από τον Δήμο Αλμυρού, δηλαδή να ακυρωθούν οι άδικες χρεώσεις για το διάστημα μέχρι 31/12/2014 και οι καταναλωτές να πληρώσουν μόνο τις πάγιες χρεώσεις που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα.

Προφανώς το Δ.Σ. της ΔΕΑΑΛ πρέπει να εξετάσει την ορθολογικότερη διάταξη του προσωπικού και να διεκδικήσει την κάλυψη των ελλείψεων σε απαραίτητο τεχνικό προσωπικό από τους αρμόδιους φορείς .

Επίσης, ενημερώνουμε τους δημότες, ότι η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» θα ζητήσει το θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών ύδρευσης – αποχέτευσης να συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ της ΔΕΥΑΑΛ και του Δημοτικού Συμβουλίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.