Μάκης Μπαλλής: «Οι κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ στο νέο ΕΣΠΑ

Στην ανάγκη αναθεώρησης του σημερινού πλαισίου λειτουργίας για την κατανομή των πόρων υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο οι ΟΤΑ και οι τελικοί ωφελούμενοι, δηλαδή οι δημότες, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Αυτοδιοίκησης της Βουλής, στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έκανε μία πρώτη ενημέρωση για τις σκέψεις του υπουργείου σχετικά με τον νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε ο Μ. Μπαλλής, με το νέο χάρτη θα πρέπει να διορθωθούν οι αστοχίες και οι παραλείψεις του “Καλλικράτη” που οδήγησαν τον πλησιέστερο προς τον πολίτη δημοκρατικό θεσμό διοίκησης, τους Δήμους, σε μια γραφειοκρατική δομή λειτουργίας και τον αποξένωσης από τις τοπικές κοινωνίες. Λάθη αλλά και σκοπιμότητες που οφείλονται στο γεγονός ότι ο “Καλλικράτης” σχεδιάσθηκε περισσότερα με βάση τις εκλογικές σκοπιμότητες και όχι την ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης της Αυτοδιοίκησης. Αν η διόρθωση των λαθών και η αποκατάσταση του ρόλου της τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλει να ασχοληθούμε και με τη χωροταξία των Δήμων, τότε πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με τη χωροταξία, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, ο Μ. Μπαλλής τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η γνώση στελεχών των Δήμων που σήμερα αποτελούν τους “οδηγούς” σε πολλές κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ΟΤΑ για την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση της “καλής πρακτικής” που κατέχουν και να απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικών δράσεων που αποτελούν σήμερα τομείς αιχμής. Όπως είπε, θα πρέπει να καταστούν οι Δήμοι οι “τελικοί δικαιούχοι” υλοποίησης των προγραμμάτων, σε αντίθεση με την ως τώρα πρακτική που τους καθιστούσε “αναδόχους” στην υλοποίηση προγραμμάτων που έπαιρναν οι “ενδιάμεσοι φορείς” όπως η ΕΕΤΑΑ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αφ ενός μεν σημαντικό μέρος των πόρων κάθε προγράμματος να μένει στους ενδιάμεσους φορείς για την κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών και να μην διαχέονται στα έργα και τις δράσεις τοπικά, αφ ετέρου δε να διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών και ΜΚΟ, πολλές φορές αγνώστου ταυτότητας, στην εργολαβική υλοποίηση έργων και δράσεων.

Ειδικότερα για το τρέχον ΕΣΠΑ, ο Μ. Μπαλλής επισήμανε ότι λόγω της χρονικής ιδιομορφίας να βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου και στο κλείσιμο των προγραμμάτων κοινωνικής δράσης χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει η επόμενη προγραμματική περίοδος των ΣΕΣ, επομένως δίχως ακόμη να έχουν καθορισθεί οι τομείς δράσεων, πρέπει να διασφαλισθεί έγκαιρα η συνέχιση και για την επόμενη περίοδο των δράσεων όπως η βοήθεια στο σπίτι, οι δομές ΚΔΑΠ, κέντρα στήριξης κ.λ.π., με την συνέχιση της απασχόληση των ήδη εργαζομένων στελεχών σε αυτές τις δομές. Κάτι τέτοιο σήμερα είναι αδύνατο να γίνει, διότι οι Δήμοι δεν μπορούνε να εντάξουν στον προγραμματισμό τους δομές που δεν έχουν εγκριθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο των ΣΕΣ, ενώ η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν θα μπορεί τον Νοέμβριο να εγκρίνει δημοτικούς προϋπολογισμούς που θα περιλαμβάνουν μισθοδοσία για αυτές τις δομές αφού δεν θα υπάρχουν τυπικά οι δομές.

Ο Μ. Μπαλλής πρότεινε να επιτραπεί στους ΟΤΑ να εντάξουν στον προγραμματισμό τους από τώρα τη συνέχιση των δομών για την επόμενη χρονιά, δίχως την υποχρέωση εγγραφής των σχετικών κονδυλίων στον επόμενο προϋπολογισμό, κάτι που θα μπορεί να γίνει με αναμόρφωση από τον Μάρτιο και μετά, όταν πλέον θα έχει εγκριθεί και το νέο κοινοτικό πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.