Μεγάλη Παρασκευή στην Άφησσο

Πώς περιγράφουν οι κάτοικοι, το έθιμο που τηρείται για πολλά χρόνια

Η κατάνυξη και θρησκευτικότητα που αγγίζει την ψυχή του κάθε Χριστιανού τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας βιώνεται με έναν ουσιαστικό μα συνάμα διαφορετικό τρόπο στην ενορία μας την Αγία Μαρίνα στο πανέμορφο χωριό, στη Άφησσο.

Ας διαβάσουμε πως αφηγούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι,
το έθιμο που τηρείται στο χωριό…

afisso

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ μετά τη Σταύρωση του Κυρίου μας σε μια κατανυκτική ακολουθία οι γυναίκες του χωριού στολίζουν με μεγάλη επιμέλεια τον επιτάφιο που θα εναποθέσουμε το τίμιο σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση.

afisso1

Η ενορία της Αγίας Μαρίνης, στο γραφικό χωριό της Αφήσσου, είναι έτοιμη και φέτος να αναβιώσει τα πάθη του Κυρίου μας, που θα κορυφωθούν τη Μ. Παρασκευή, με το δικό της ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Η ευλάβεια και η θρησκευτική κατάνυξη των ημερών συμπαρασύρουν όλους τους πιστούς, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη βίωση των Αχράντων Παθών.
Έτσι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο τη Μ. Πέμπτη στην ενορία μας, θα στολιστεί μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Επιτάφιος του Εσταυρωμένου Ιησού, με κλαδιά ελιάς από τους ενορίτες μας. Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας πιστοί προσέρχονται στο ναό, ώστε να προσευχηθούν δίπλα στο Σταυρό που βρίσκεται το σεπτό σώμα του Κυρίου μας. Η συνέχεια θα γίνει το βράδυ της Μ. Παρασκευής με την περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια του χωριού μας, την ώρα που οι πιστοί σαν ένα σώμα ψάλλουν τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου. Όλοι οι δρόμοι του χωριού κατακλύζονται από τις ψαλμωδίες του Άξιον εστί και μας μεταφέρουν νοερά κοντά στις οδυνηρές στιγμές που υποβλήθηκε ο Ιησούς για μας. Όλοι μαζί θα συνοδέψουμε την περιφορά, η οποία θα καταλήξει στη θάλασσα. Εκεί οι νέοι του χωριού μας βάζουν τον επιτάφιο μέσα στη θάλασσα καθαγιάζοντας τα νερά. Η εικόνα αυτή δημιουργεί ένα υποβλητικό κλίμα που αγγίζει όλους τους πιστούς που στέκονται με τα αναμμένα κεριά τους παρακολουθώντας το ασυνήθιστο αυτό γεγονός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.