Με υδροφόρες προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του νερού ο Δήμος Ν. Πηλίου

Μόνο το Τρίκερι υδρεύεται πλέον από το Παναγιώτικο

Με χρήση ανοξείδωτων υδροφόρων προσπαθεί ο Δήμος Ν. Πηλίου να λύσει το πρόβλημα του νερού που αντιμετωπίζει ποσοστό 70% της έκτασης του Δήμου, ενώ από το φράγμα Παναγιώτικο, που η στάθμη του έφτασε στο ελάχιστο, υδρεύεται πλέον μόνο το Τρίκερι, καθώς βγήκαν εκτός Κ. Νερά και Κορώπη.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο υπεύθυνος του τομέα ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου Κώστας Λεγαντής, που απευθύνει έκκληση στους κατοίκους και στους επισκέπτες για οικονομία στο νερό, τουλάχιστον μέχρι να κορυφωθεί η κίνηση λίγο μετά τις 15 Αυγούστου.
Ο κ. Λεγαντής, τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και απηύθυνε έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης νερού τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους επισκέπτες.
Όπως ανέφερε «το νερό δεν επαρκεί και αναγκαζόμαστε σε πολλές περιπτώσεις ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε νερό με ανοξείδωτα βυτία από μια περιοχή σε κάποια άλλη.
Ήδη αυτό έγινε χθες Κυριακή πιλοτικά, για να δούμε αν λειτουργεί και αν συμφέρει στο Δήμο, έγινε στις περιοχές, Κατηγιώργη, Μουρτιά, Λύρη και στο Καλαμάκι», ανέφερε ο κ. Λεγαντής που την χαρακτήρισε λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Ο υπεύθυνος ύδρευσης του Δήμου εξήγησε ότι, έχουν στερέψει η πηγές και οι γεωτρήσεις, κάτι που οφείλεται στους δύο τελευταίους άνυδρους χειμώνες. «Το είχαμε προβλέψει και είχαμε βγάλει ανακοινώσεις για ορθολογική χρήση του νερού και χωρίς σπατάλη, αλλά ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται ή δε δίνει σημασία και φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού», ανέφερε.

Πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζει το 70% του Δήμου Ν. Πηλίου από το πάνω μέρος της Αργαλαστής, το Χόρτο, το Καλαμάκι, ο Κατηγιώργης και άλλοι οικισμοί που τις ώρες αιχμής, το μεσημέρι και το απόγευμα, δεν υπάρχει νερό. Οι δεξαμενές γεμίζουν το βράδυ, το νερό φτάνει μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, εκτίμησε ο κ. Λεγαντής.
Ο Δήμος Ν. Πηλίου ήδη δρομολόγησε τη μεταφορά νερού με δίκτυο στον Κατηγιώργη, αλλά πρόκειται για έργο που κοστίζει και δεν είναι εύκολο να γίνει ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

Ο υπεύθυνος ύδρευσης επισήμανε ότι στα Καλά Νερά δεν υπάρχει πρόβλημα δουλεύουν καλά οι γεωτρήσεις, αλλά οι άλλες περιοχές του Δήμου, ειδικά τα ορεινά σπίτια αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Ως Δήμος φροντίσαμε να μην έχουμε σχεδόν καμία απώλεια από το δίκτυο ύδρευσης, δόθηκαν λύση, όπως στην Πάλτση, αλλά τα έργα ύδρευσης είναι ακριβά έργα και χρήματα δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν χρήματα, θα μπορούσαν να γίνουν νέες γεωτρήσεις ή μεταφορά νερού σε σημεία που δεν υπάρχει και να λυθούν προβλήματα», τόνισε.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ν. Πηλίου, είναι οι οφειλές κατοίκων για το νερό που ο κ. Λεγαντής απέδωσε στην νοοτροπία αρκετών κατοίκων να μην πληρώνουν το νερό και ο Δήμος εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον κανονισμό ύδρευσης, που προβλέπει διακοπές υδροδότησης γίνεται σε καταναλωτές που έχουν να πληρώσουν πάνω από 3 χρόνια το νερό.

Ο υπεύθυνος ύδρευσης απηύθυνε έκκληση για περιορισμό της σπατάλης, και ζητάει από τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν λάστιχα για πλύσιμο αυλών και πλύσιμο αυτοκινήτων, «για να μη γίνουμε δυσάρεστοι και επιβάλλουμε πρόστιμα». Συνέστησε δε υπομονή και αυτοσυγκράτηση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Μόνο το Τρίκερι παίρνει νερό
Αναφερόμενος στο φράγμα Παναγιώτικο, ο κ. Λεγαντής τόνισε ότι είναι σχεδόν άδειο και υδρεύεται μόνο το Τρίκερι, ενώ η παρέμβαση της επιστροφής του νερού της διαρροής και πάλι μέσα στο έργο, που ξεκίνησε από τον Μάιο, έγινε για να βγει το καλοκαίρι, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, χωρίς θεματικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Λεγαντή, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του νερού, βγήκαν περιοχές εκτός Παναγιώτικου, όπως Καλά Νερά, Κορώπη και Μηλίνα και το νερό του φράγματος υδρεύει αποκλειστικά το Τρίκερι, που δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση.

Ο Κ. Λεγαντής εκτίμησε ότι ο βόρειος κλάδος ύδρευσης της οροσειράς από Καλαμάκι και Λαμπινού μέχρι Πλατανιά, από το Παναγιώτικο, μάλλον αποτελεί όνειρο, διότι το φράγμα αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας, αλλά και διαρροής, που συνεχώς αυξάνεται.

Έκανε δε λόγο για ένα έργο που είναι πνοής και κόστισε πολλά εκατομμύρια, κινδυνεύει να βγει εκτός και, αν δεν το κατανοήσουν στο υπουργείο, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον.
Για τη σύσκεψη για τη διαρροή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανέφερε ότι αποφασίστηκε να γίνει γεωτεχνική μελέτη και αποτύπωση σε σταθερά σημεία, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετακίνηση του φράγματος. Στο δε κομμάτι των διαρροών δεν προβλέπεται κάτι που να μπορεί να γίνει άμεσα.

«Το έργο χρονολογείται προ 20ετίας και δεν φέρει καμία ευθύνη η Περιφέρεια και ο Δήμος Ν. Πηλίου. Όπως αποδείχτηκε, στην τετραετία που λειτουργεί, δεν συμφέρει πλέον να το λειτουργούμε», έκανε τη θλιβερή διαπίστωση ο υπεύθυνος ύδρευσης του Δήμου. Προέβλεψε δε ότι, αν ο επόμενος χειμώνας είναι άνυδρος, το φράγμα θα μείνει άδειο.
Ο κ. Λεγαντής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, όπως και με πολλά έργα στη χώρα μας «προγραμματίζεις να λύσεις ένα πρόβλημα ύδρευσης για μια 15ετία με ένα νέο έργο και ξαφνικά δεν έχεις νερό»!

Αναφορικά με τον τρόπο στεγανοποίησης του φράγματος, οι ειδικοί (μελετητής, Πανεπιστήμιο και ΓΕΩΤΕΕ) το βλέπουν δύσκολο και τονίζουν ότι κοστίζει πολύ. Πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να αδειάσει, να περάσουν μερικά χρόνια για να επισκευαστεί και να μπορεί να λειτουργήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.