Νέες περικοπές καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας

Πετσοκομμένες κατά 5,2% είναι οι επικουρικές συντάξεις του Ιούλη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αυτές τις μέρες, ως αποτέλεσμα της νέας επώδυνης μείωσης που επέβαλε η κυβέρνηση σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Ταμείου. Με τη νέα μείωση, οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ χάνουν πάνω από 10 εκατ. το μήνα και σε ετήσια βάση το ποσό των 120 εκατ. Ευρώ, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας.

Όπως αναφέρουν « Η νέα μείωση προστίθεται στις τρεις κατά σειρά μειώσεις που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες επικουρικές συντάξεις και ρίχνουν τη μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ στα 180 ευρώ μεικτά, ενώ στο επικουρικό του ΙΚΑ (το πολυπληθέστερο Ταμείο) η μέση σύνταξη πέφτει στα 163 ευρώ μεικτά.

Όμως, αυτή δεν θα είναι η τελευταία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις.
Η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που εφαρμόζεται από φέτος – πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΤΕΑ – «κρύβει» και νέες μειώσεις, καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδεται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα. Με τον ίδιο τρόπο οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ, από την 1/1/2015.
Ακόμα όμως πιο αιματηρές θα είναι οι μειώσεις στις νέες συντάξεις που θα εκδίδει από εδώ και πέρα το ΕΤΕΑ, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους εξαρχής, αφού πλέον το Ταμείο λειτουργεί ως φορέας «καθορισμένων εισφορών» και όχι «παροχών».
Δηλαδή, ο ασφαλισμένος, ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχει δώσει, δεν έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του στο τέλος του εργάσιμου βίου.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σταθερά οδηγούμαστε σε δραματική συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε πενιχρά επιδόματα, χωρίς την παραμικρή εγγύηση.
Και ενώ η κυβέρνηση περικόπτει κι άλλο τις συντάξεις, για τις επιχειρήσεις προχωρά από σήμερα στη μείωση κατά 2,9 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών (μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδα το 2012). Η νέα απαλλαγή θα στερήσει χιλιάδες εργαζόμενους από το επίδομα παιδιών που λάμβαναν από τον ΟΑΕΔ και χιλιάδες μητέρες από το επίδομα μητρότητας.
Συνολικά, η μείωση κατά 5 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, που στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γ’ αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι μετά τις τελευταίες επιτυχημένες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και την συνειδητή προσπάθεια, τόσο από τα αθηναϊκά ιδιωτικά ΜΜΕ όσο και από την κρατική ΝΕΡΙΤ, όλα αυτά τα εξαφάνισαν. Γι’ αυτούς δεν έγινε τίποτα και φαίνεται δεν έχει καμία σημασία ότι χιλιάδες βασανισμένοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ταξίδεψαν για πολλές ώρες, κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, από όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 50 πούλμαν, πλοία και άλλα μέσα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, για να διαδηλώσουν για τις νέες περικοπές στις συντάξεις μας και να υπερασπίσουν ότι από αυτές έμεινε, στο πετσοκομμένο ασφαλιστικό και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Γι’ αυτό τον λόγο τους καταγγέλλουμε εκτός λίγων εξαιρέσεων.
Θεωρούμε την στάση τους αυτή ως συνειδητή πράξη, απέναντι στους ταξικούς αγώνες, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Έχει στόχο και αποσκοπεί στη χειραγώγηση των εργαζομένων και του λαού στην λογική του «τίποτε δεν γίνεται», στην αποστράτευση, και την υποταγή, στις αντεργατικές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε:
 Καμιά περικοπή, τώρα αποκατάσταση, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα, επιδόματα, κοινωνικές παροχές, φάρμακα, Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων.
 Να δοθούν άμεσα φάρμακα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα σε όλους τους ασφαλισμένους, ανέργους, ανασφάλιστους.
 Να αποδοθούν τα «κουρεμένα» και ότι έχει αφαιρεθεί από τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
και θα συνεχίσουμε τους αγώνες, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι ο πλούτος που παράγεται σήμερα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης φθάνει ώστε η εργατική – λαϊκή οικογένεια να ζήσει πολύ καλύτερα.
Εμπόδιο σε αυτό αποτελεί το εκμεταλλευτικό σύστημα γιατί λεηλατεί όλο και πιο πολύ τον πλούτο που με το μόχθο μας παράγουμε. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας, δίνοντας δύναμη και προοπτική στην ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος με την ενίσχυση της συμμαχίας του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.