Οδηγίες για την φυτοπροστασία στην βαμβακοκαλλιέργεια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Μαγνησίας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2014», η Υπηρεσία μας έχει αναπτύξει δίκτυο παγίδων που καλύπτουν τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού. Έχουν τοποθετηθεί φερομονικές παγίδες για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι. Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιo της καρποφορίας στις περισσότερες περιοχές (εκτός από τις όψιμες που είναι στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας).

Από την παρακολούθηση των παγίδων οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πτήση των ενήλικων ατόμων (πεταλούδες) από την οποία θα προκύψει η δεύτερη γενιά του εντόμου. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους γεωπόνους της Υπηρεσίας, έδειξαν μικρούς έως μηδενικούς πληθυσμούς προνυμφών σε χτένια, άνθη και καρύδια στις περισσότερες περιοχές.

Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν συστηματικά, κάθε 3 ημέρες, την καλλιέργεια τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστώνεται η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες(σκουλήκια μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας ή μία νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμιση μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο.

Από την παρακολούθηση του δικτύου φερομονικών παγίδων προκύπτει ότι η πτήση των πεταλούδων από την οποία θα προκύψει η δεύτερη γενιά του εντόμου έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται σε υψηλούς πληθυσμούς στις περισσότερες περιοχές. Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες, που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας διαπιστώνεται η ύπαρξη σε καρύδια πληθυσμού προνυμφών ρόδινου σκουληκιού μικρής ηλικίας (πρώτου και δευτέρου σταδίου) κάτω από το όριο της οικονομικής ζημιάς (5-8% προνύμφες σε 100 καρύδια).

Με σκοπό τη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων συνιστάται στους παραγωγούς να προβούν άμεσα σε σχολαστική επιθεώρηση των φυτειών τους και ιδίως του εσωτερικού των καρυδιών για τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών ρόδινου σκουληκιού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι παραγωγοί στην περιοχή «Μπόζαλο» του Δήμου Αλμυρού και τις περιοχές «Άγιος Δημήτριος» και «Περίβλεπτο» του Δήμου Ρήγα Φεραίου όπου η προσβολή από ρόδινο σκουλήκι βρίσκεται κοντά στο κατώτατο όριο επέμβασης.

Οι παραγωγοί απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεω-ρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2 – 3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακιών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζο-ντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου. Ειδικά για το ρόδινο σκουλήκι πρέπει να γίνει σχολαστικός έλεγχος στα άνθη για ύπαρξη ροζέτας και να εξετάζουν το εσωτερικό 100 καρυδιών για την ύπαρξη προνυμφών.

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό). O ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται μετά τη δύση του ηλίου γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών, καθώς και η αποτελεσματικότητα πολλών εντομοκτόνων (π.χ. Bacillus thurigiensis), αλλά και για την προστασία των μελισσών.
Επίσης, οι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Δήμοι κλπ) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας (τηλ. 2421352494,2422021281), έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.