Οι εχθροί και οι ασθένειες της μηλιάς και της αχλαδιάς

Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της αχλαδιάς και της μηλιάς δίνει με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας Σύμφωνα με το δελτίο «Την περίοδο αυτή στις καλλιέργειες αχλαδιάς έχει ήδη ολοκληρωθεί η πτώση των πετάλων και έχουν σχηματιστεί οι νεαροί καρποί (στάδια I & J) ενώ οι καλλιέργειες μηλιάς βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης (στάδια F & F1, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο)»

ΕΧΘΡΟΙ
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ (Αχλαδιά─Μηλιά)Η πτήση των ακμαίων της διαχειμάζουσας γενιάς της καρπόκαψας ξεκίνησε στις πεδινές καλλιέργειες με μικρό αριθμό συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες.Επισημαίνεται, ότι ο αριθμός των ακμαίων που συλλαμβάνονται στις φερομονικές παγίδες, συχνά δεν είναι ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα.Οι προσβολές των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου ξεκινούν όταν αυτοί έχουν χάσει το επιφανειακό χνούδι και έχουν φτάσει σε διάμετρο τα 2 εκ. περίπου . Στους πεδινούς οπωρώνες και όπου οι καρποί έχουν αποκτήσει το σύνηθες μέγεθος έναρξης της προσβολής από τις προνύμφες, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Ανεξάρτητα από την κατηγορία εντομοκτόνου που θα επιλεγεί, η καταπολέμηση του εντόμου πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στη θανάτωση των αυγών και των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς. Από τα εντομοκτόνα, προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον.Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια και ο τρόπος δράσης του εντομοκτόνου, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπιδίων καθώς και οι καιρικές συνθήκες. Για τον περιορισμό των εντομοκτόνων επεμβάσεων, είναι δυνατό και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να εφαρμοστεί η βιοτεχνική μέθοδος της παρεμπόδισης της σύζευξης, με τη χρήση εξατμιστήρων φερομόνης φύλου.

ΨΥΛΛΑ (Αχλαδιά)
Την εποχή αυτή στην καλλιέργεια είναι δυνατό να συνυπάρχουν όλες οι βιολογικές μορφές του εντόμου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταπολέμησή του. Σε οπωρώνες αχλαδιάς με προσβολή από το έντομο, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής, ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί ανάλογα με τη δραστηριότητα του εντόμου, καθώς και με τη διάρκεια δράσης και τον τρόπο δράσης του εντομοκτόνου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται συνεχής εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες και να αποφεύγεται μέσα στην καλλιεργητική περίοδο η χρήση των καινούργιων σκευασμάτων πάνω από 1─2 φορές. Η κάλυψη του φυλλώματος θα πρέπει να είναι πλήρης και μέχρις απορροής του ψεκαστικού υγρού.Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση της ψύλλας είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη της καρπόκαψας, με χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων που καταπολεμούν και τα δύο έντομα. Να αποφεύγονται καλλιεργητικές φροντίδες που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και συχνό πότισμα. Η έγκαιρη και συνεχής αφαίρεση των «λαίμαργων βλαστών» καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο, βοηθά σημαντικά στην μείωση του πληθυσμού του εντόμου, καθώς και στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ (Μηλιά)
Σε οπωρώνες που συχνά παρατηρούνται σοβαρές προσβολές από φυλλορύκτες, να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα, που καταπολεμούν ταυτόχρονα και την καρπόκαψα. ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Αχλαδιά─Μηλιά)Η έξοδος των κινητών μορφών των εντόμων ξεκινά περίπου αυτή την εποχή και εντείνεται με την αύξηση των θερμοκρασιών. Συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, μόνο σε οπωρώνες που είναι ήδη προσβεβλημένοι από κοκκοειδή.Προτείνεται, να ψεκάζονται μόνο τα προσβεβλημένα δένδρα, με έμφαση στον κορμό και στους βραχίονες. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη της καρπόκαψας, των φυλλορυκτών και της ψύλλας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Αχλαδιά─Μηλιά)
Σε οπωρώνες που παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί (μεγάλος αριθμός κινητών μορφών και αυγών) του τετρανύχου στο φύλλωμα, να γίνει άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο εκλεκτικό ακαρεοκτόνο. Επανάληψη ψεκασμού κρίνεται απαραίτητη, εφόσον εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται υψηλοί πληθυσμοί ακάρεων. Η εναλλαγή σκευασμάτων με διαφορετικό τρόπο δράσης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, για την αποφυγή ανθεκτικότητας.

ΑΦΙΔΕΣ (Αχλαδιά─Μηλιά)
Πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας εχθρό, για την καταπολέμηση του οποίου δεν απαιτείται συνήθως ιδιαίτερος ψεκασμός. Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση της καρπόκαψας και των υπολοίπων εχθρών ελέγχουν συχνά αποτελεσματικά και τους πληθυσμούς των αφίδων. Ωστόσο, αυτή την εποχή οι καιρικές συνθήκες, αλλά και βιοτικοί παράγοντες, είναι δυνατό να προκαλέσουν πληθυσμιακή έξαρση αυτών των εντόμων, με αποτέλεσμα την έντονη παραμόρφωση των νεαρών καρπών, των φύλλων και των βλαστών.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή αφίδων σε βλαστούς και καρπούς, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ (Αχλαδιά─Μηλιά)
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, ευνοούν ιδιαίτερα τη εξάπλωση των παθογόνων. Επισημαίνεται, ότι η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικά, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή.Για τους λόγους αυτούς και κυρίως λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των οπωρώνων από τις ασθένειες, με έμφαση σε εκείνους με σοβαρό ιστορικό προσβολής, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο και κατά προτίμηση με προστατευτική και θεραπευτική δράση. Η προστασία των καρπών και της νεαρής βλάστησης θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’όλη την υγρή περίοδο και ανάλογα με το ιστορικό προσβολής του οπωρώνα.Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μυκήτων, συνιστάται η εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

ΩΙΔΙΟ (Μηλιά)
Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας στην τρυφερή βλάστηση. Συστήνεται ψεκασμός ιδίως σε ποικιλίες μηλιάς που είναι ευαίσθητες στο ωίδιο, αλλά και σε περιοχές με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα. Προτείνεται να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το φουζικλάδιο.

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ (Αχλαδιά)
Ο βροχερός και υγρός καιρός ευνοεί ιδιαίτερα τη μολυσματικότητα του παθογόνου μύκητα. Ο κίνδυνος μολύνσεων του φυλλώματος και των καρπών είναι μεγάλος σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από την ασθένεια, καθώς και σε εκείνους που γειτονεύουν με προσβεβλημένους οπωρώνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται άμεσα η προστασία των οπωρώνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση της σεπτόριας, είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του φουζικλαδίου.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ (Αχλαδιά─Μηλιά)
Βροχερός και υγρός καιρός σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες αυτής της περιόδου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διασπορά και τη μολυσματικότητα του βακτηρίου. Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολές στη νέα βλάστηση, συνιστάται η άμεση απομάκρυνση και η καταστροφή όλων των προσβεβλημένων βλαστών και ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την ασθένεια φυτοπροστατευτικό σκεύασμα. Στην περίπτωση που στην περιοχή του οπωρώνα ενδημεί η ασθένεια, η προστασία της νέας βλάστησης πρέπει να είναι συνεχής, όσο διατηρείται ο βροχερός και υγρός καιρός.

Επισημαίνεται ότι οι ψεκασμοί για το βακτηριακό κάψιμο είναι δυνατό να συνδυαστούν με αυτούς για τα φουζικλάδια. Συνιστάται επίσης, ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης καθώς και της άρδευσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα. ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.