Ο εορτασμός της Ημέρας Γυναίκας από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών

Παρά τη βροχή πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Αχίλλειο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών που ήταν αφιερωμένη στην παγκοσμια ημέρα της γυναίκας.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν διαφάνειες με ιστορικές στιγμές από τους απεργιακούς αγώνες των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο με κύρια την απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα και τα υφαντουργεία της Ν. Υόρκης στις 8 του Μάρτη του 1857, εξαιτίας της οποίας η παγκόσμια μέρα της γυναίκας καθιερώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα.

ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΘΕΑΤΡΟΣτη συνέχεια ακολούθησε η θεατρική παράσταση « Και η διέξοδος ποια είναι;» από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου που αναφερόταν στον αγώνα των εργατριών στις μέρες μας για τα σύγχρονα δικαιώματά τους και ήταν εμπλουτισμένη με ζωντανή μουσική αλλά και θεατρικοποιημένα ποιήματα από τον Μπερτολντ Μπρέχτ και το Ναζίμ Χικμέτ.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου Ρίτσα Κωτή έκανε λόγο για αυταπάτες της ισότητας κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των εκμεταλλευτών, που αύξησε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, που κατάργησε την 5ετή διαφορά που αποτελούσε την ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας. «Η «ισότητά» τους καταργεί το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης στις γυναίκες με ανήλικο ή ανάπηρο παιδί, μειώνει μισθούς, συντάξεις, κόβει επιδόματα. Μειώνει αντί να επεκτείνει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καταργώντας και αυτά τα λίγα χρόνια πρόωρης συνταξιοδότησης. Στο όνομα της ισότητας θέλουν η γυναικεία απασχόληση να υπάρχει, να διευρύνεται αλλά να είναι μαύρη, χωρίς δικαιώματα, να είναι χωρίς στον ήλιο μοίρα», ανέφερε.

Τη φετινή 8 Μάρτη στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και αγωνιστικό κάλεσμα στις γυναίκες όλου του κόσμου που βιώνουν τη φτώχεια, τους πολέμους, την εργασιακή εκμετάλλευση, τις κοινωνικές ανισοτιμίες και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τόνισε η κα Κωτή, που αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και κάλεσε σε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή αδιαλλαξία της Κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας που σήμερα συμπυκνώνεται με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.