Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 ο Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” κ. Πέτρος Μπέλλος, θα συμμετάσχει στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 – 27/9/2015, στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Υγεία, κατά γενική ομολογία, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο και πολύτιμο αγαθό για όλους τους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα για τους πολίτες με αναπηρία.
Τα τελευταία χρόνια δόθηκε προτεραιότητα στην ταχύτατη μείωση των υπέρογκων δημοσιονομικών δαπανών υγείας, θέτοντας στο περιθώριο τον ανθρώπινο παράγοντα, με αποτέλεσμα μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, στην οποία αναφέρεται με τα πιο μελανά χρώματα η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτιο του 2014.
Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα κλήθηκε να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για την υγεία, σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα αφενός να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στις δομές της υγείας, της αποκατάστασης και της ψυχικής υγείας, και εν γένει στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αφετέρου να υπονομευτεί η εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπογράφτηκε από τη χώρα μας και στη συνέχεια κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφιση του ν. 4074/2012.
Για να διασφαλισθεί η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” κ. Πέτρος Μπέλλος, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, τόσο αναφορικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις και την εσωτερική σε αυτές σήμανση όσο και με την ενημέρωση και την επικοινωνία που αφορούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα αγαθά.
“Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και βαθιές τομές που θα θέσουν στο επίκεντρό τους τις ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται από το Υπουργείο Υγείας ο επανακαθορισμός των στόχων που θέτουν οι δημόσιες πολιτικές για την υγεία αναφορικά με την κοινωνία, στην αιχμή των ιατροτεχνολογκών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται.
Ως αναπηρικό κίνημα ζητούμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών και αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία προτείνουμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για την υγεία, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας με σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής».






























