Σε στάχτη μετατράπηκαν καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων στη Μαγνησία

Σε ύφεση η φωτιά

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο ύψος της Χλόης, που αποδείχτηκε άκρως καταστροφική για το περιβάλλον και, παραλίγο για τρία χωριά στη Μαγνησία και στη Λάρισα (Μ. Περιβολάκι, Χλόη και Αγναντερή). Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για φωτιά που ξέσπασε από καύση καλαμιών, από αγρότη, που είχε αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει και προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης καθώς και του μηχανισμού ολόκληρης της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Η φωτιά, που ήταν η πρώτη μεγάλη για τη Μαγνησία φέτος, ξεκίνησε νωρίς χθες το μεσημέρι από καύση καλαμιών στο ύψος της Χλόης, αλλά λόγω των δυνατών ανέμων που δεν είχαν κοπάσει ακόμη, γρήγορα πήρε διαστάσεις και παρά την κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμενων αρχικά από τη Β’ ΒΙ.ΠΕ και την Π.Υ. Βόλου και τη συμβολή δύο αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου, άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο και να φτάνει στο Μικρό Περιβολάκι και να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της από τα βουνά προς το Ν. Λάρισας.

Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ο διοικητής των Π.Υ. Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Νίκος Μιχαλάκης που σήμανε συναγερμό και ζήτηση ενίσχυση των εναέριων και των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για να ενισχύσουν τα δύο μέτωπα του Βόλου και της Λάρισας.

Τελικά τα αεροσκάφη έγιναν τέσσερα, τα ελικόπτερα δύο και οι επίγειες δυνάμεις 30 πυροσβέστες για τη Μαγνησία (απ’ όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας και την Κεντρική Μακεδονία και ισάριθμοι στο Ν. Λάρισας, που ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες.

Μάλιστα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έστειλε τέσσερα μηχανήματα για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες έξω από τη Χλόη, το Μικρό Περιβολάκι και τον οικισμό Αγρόκτημα της περιοχής Βελεστίνου και με τη συνδρομή των πυροσβεστών οι φλόγες δεν μπήκαν στα σπίτια. Αντίστοιχη εικόνα και στην Αγναντερή Λάρισας, στο Δήμο Κιλελέρ.

Το ευχάριστο είναι ότι μετά από τις δεκάδες ρίξεις νερού των Canadair και τα ελικόπτερα, η φωτιά είναι πλέον υπό έλεγχο, με το θλιβερό βέβαια απολογισμό, μόνο για τη Μαγνησία 4.000 στρέμματα σιτοκαλαμιές και περίπου άλλα τόσα δενδρώδεις καλλιέργειες. Η ίδια περίπου εικόνα αφορά και το Ν. Λάρισας.
Η ακριβής εκτίμησε αναμένεται να γίνει σήμερα, ενώ στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.