Σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή ελέγχου διακίνησης υγρών καυσίμων

Το υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχεται αφενός μεν την καθυστέρηση της εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου διακίνησης των υγρών καυσίμων, αφετέρου δε, ότι δεν γνωρίζει ακόμα πόσα και ποια πρατήρια εγκατέστησαν το νέο σύστημα.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ, Γεράσιμου Γιακουμάτου σε σχετική ερώτηση του κ. Πάρι Μουτσινά.

Ειδικότερα ο Βουλευτής Μαγνησίας ρωτούσε τον υπουργό, που οφείλονται οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου ροής υγρών καυσίμων και τι πρόκειται να κάνουν άμεσα ώστε να ελεγχθεί η διακίνησή τους και να παταχθεί αποτελεσματικά η λαθρεμπορία σε αυτό τον τομέα της ενέργειας;

Στην απάντησή του μεταξύ των άλλων ο κ. Γιακουμάτος αναφέρει ότι, «για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου θέρμανσης έχει παρέλθει η προθεσμία εγκατάστασης και προβλέπεται η εγκατάσταση των συστημάτων πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
Η πλήρης εικόνα για το ποσοστό των πρατηρίων και των εγκαταστάσεων πετρελαίου θέρμανσης που έχουν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα θα είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση του Μητρώου πρατηρίων από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού ο κ. Μουτσινάς δήλωσε: «Η εξίσωση των φόρων που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δεν επέφερε την πάταξη του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντίθετα, για δύο συνεχόμενες χρονιές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες «πάγωσαν» στις κατοικίες και στους τόπους εργασίας λόγω ακριβώς της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
Δυστυχώς, στο διάστημα αυτό, από το 2012 και μετά που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου για την διακίνηση υγρών καυσίμων βαδίζει με ρυθμούς χελώνας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.