Στο κενό το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και η υγεία στη Μαγνησία

Άμεση κάλυψη θέσεων ζήτησε ο Πάρις Μουτσινάς

Συζητήθηκε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας κ. Πάρι Μουτσινά, για την παντελή έλλειψη γιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, στο οποίο έχει απομείνει μόνο μια αγροτική γιατρός με θητεία που λήγει στις 25/11/2014.

Ο κ. Μουτσινάς, αναπτύσσοντας την ερώτησή του τόνισε ότι, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας έχει διαλυθεί εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που αποδέχθηκε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τις δραματικές περικοπές και στις δαπάνες υγείας:

«Από τότε που εκλέχτηκα Βουλευτής το 2012, με συνεχείς ερωτήσεις, αναφορές και άλλες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάλυση του ΕΣΥ στη Μαγνησία. Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας, όχι μόνο δεν έχει λάβει μέχρι τώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντίθετα οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό αυξάνονται με ακραίο αρνητικό παράδειγμα το Π.Ι. Αλοννήσου. Σήμερα, στο Περιφερειακό αυτό Ιατρείο ετοιμάζεται να φύγει και η τελευταία γιατρός. Τριακόσια περίπου παιδιά που υπάρχουν στο νησί, παραμένουν χωρίς παιδίατρο και οι τρεις χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, που αυξάνονται σε δέκα χιλιάδες τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν καλύπτονται από την υγειονομική αυτή δομή. Τα εισιτήρια δε, για την μετάβαση στο Βόλο δια θαλάσσης, φτάνουν και τα εκατό ευρώ ανά άτομο, όταν χρειάζεται κάποιος ιατρική βοήθεια.

Αν προστεθεί δε, και η δαπάνη προς τους ιδιώτες γιατρούς, όταν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το δημόσιο σύστημα, τότε ο πολίτης οδηγείται σε αδιέξοδο και σε απόγνωση. Ουσιαστικά, το νησί αυτό που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί, αντιμετωπίζει υγειονομικά το απόλυτο κενό.

Απαντώντας ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκος, παραδέχθηκε όλες τις αιτιάσεις του Βουλευτή και τα προβλήματα από την έλλειψη γιατρών στην Αλόννησο και όλη τη Μαγνησία. Μπρος δε, σε αυτή την αδιαμφισβήτητη και τραγική ταυτόχρονα κατάσταση για τους πολίτες της περιοχής, ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις, όπως ότι, θα δοθεί παράταση στη θητεία της γιατρού στο Π.Ι. Αλοννήσου η σύμβαση της οποίας λήγει και ότι θα παραδοθεί ασθενοφόρο τις προσεχείς ημέρες για τις ανάγκες διακομιδής των πολιτών που βρίσκονται στο νησί.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι στο νομοσχέδιο για την Υγεία που θα κατατεθεί σε λίγες μέρες, θα υπάρχουν ρυθμίσεις για μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τους γιατρούς και νοσηλευτές που ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν σε νησιωτικές, άγονες και παραμεθόριες περιοχές, όπως η αύξηση των αποζημιώσεων για τις υπερωρίες. Τέλος, κάλεσε τους δήμους να συμβάλλουν στη στήριξη των υγειονομικών υποδομών του κάθε τόπου, όπως και να εξασφαλίσουν την φιλοξενία των γιατρών που πρόκειται να διοριστούν.

Ο κ. Μουτσινάς στη δευτερολογία του ανέδειξε ακόμα ένα πρόβλημα του Π.Ι. Αλοννήσου. Ενώ υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα από δωρεά ιδιώτη και ενώ υπάρχει χειριστής του, αυτό δεν λειτουργεί λόγω της καθυστέρησης της αδειοδότησης από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά τη συμβολή των δήμων στο Σύστημα Υγείας υπογράμμισε ότι, πρωτίστως πρέπει να αυξηθούν οι πιστώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και σε αυτές τις ανάγκες. Επίσης, εκτός από τους γιατρούς, στις τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα της περιφέρειας πρέπει να διοριστούν και άλλοι επιστήμονες όπως γεωπόνοι, κτηνίατροι, αλλά και άλλων ειδικοτήτων για τη στήριξη των προσπαθειών ανάπτυξης του τόπου.

Τέλος, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των παραπάνω υπουργικών δεσμεύσεων για την Αλόννησο και την Μαγνησία, στηρίζοντας κάθε θετικό μέτρο σ’ αυτή την κατεύθυνση που θα ωφελεί τους πολίτες του νομού μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.