Υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών για τη χρήση χρεωστικών καρτών

Επισημαίνει με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών για τη χρήση χρεωστικών καρτών στα καταστήματα λιανικής πώλησης και την ανάγκη για σταδιακή προετοιμασία και συμμόρφωση των τραπεζικών συστημάτων σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ώστε να μην υπερβαίνει η τραπεζική χρέωση το 0,2% της αξίας της συναλλαγής, τονίζει με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Την ερώτηση συνυπογράφουν 20 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η ερώτηση των Βουλευτών αναφέρει τα εξής: «Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.

Εν μέσω αυτής της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένης της σημασίας της χρήσης «πλαστικού χρήματος» στη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος χρεώσεων κυμαίνεται από 0.8% – 1,2 % της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για την απλή αυτή τραπεζική υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφάλειας για τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως το κόστος των τραπεζικών χρεώσεων για τη χρήση χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές συνήθως μετακυλύετε στον καταναλωτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους των εμπόρων.

Σύντομα (στις 9 Δεκεμβρίου 2015) θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες. Ο παραπάνω Κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Εάν έχει γίνει η σχετική ενημέρωση και η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;» καταλήγει η ερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.