«Όρθιος» οικονομικά το 2015 Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και ΕΒΟΛ

Από την Παρασκευή στα καταστήματα το νέο στραγγιστό γιαούρτι «Διαλεχτό»

Άντεξαν στην κρίση το 2015 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που παρουσίασε θετικό ισολογισμό, με κέρδη 2 εκ. €, στοιχείο που επέτρεψε στη Διοίκηση να ενισχύσει τους αγρότες και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Από την ερχόμενη Παρασκευή θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα ένα νέο προϊόν, που είναι το στραγγιστό γιαούρτι “Διαλεχτό”, σε πλήρη και με χαμηλά λιπαρά μορφή, με το οποίο η ΕΒΟΛ εισέρχεται σε μια κατηγορία του 80% της κατανάλωσης, έναντι του 20% που απευθύνεται το παραδοσιακό γιαούρτι. Μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν άλλοι τρεις κωδικοί που αφορούν σε κρέμα, ρυζόγαλο και ξυνόγαλο.
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, που έκρουσε, για άλλη μια φορά κώδωνα κινδύνου για λήψη μέτρων, ώστε να μην ξεκληριστεί η Ελληνική αγροτιά.

Κάνοντας απολογισμό του 2015,ο κ. Πρίντζος είπε ότι ο Α.Σ. Βόλου στέκεται όρθιος και, με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, η περασμένη χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του Συνεταιρισμού και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, με αύξηση τζίρου 10%, πωλήσεων και κερδών, που έφτασαν στα 2 εκ. €.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου και της ΕΒΟΛ τόνισε ότι, παρά την κρίση, η ΕΒΟΛ κατάφερε να ολοκληρώσει τη μεγάλη επένδυση του εργοστασίου εμφιάλωσης των 6,5 εκ. ευρώ που θα εγκαινιαστεί μέσα στον Ιούνιο του 2016, αλλά και του 1,5 εκ. ευρώ στο στραγγιστό γιαούρτι, μπαίνοντας δυναμικά στη συγκεκριμένη αγορά που καλύπτει το 80% της κίνησης σε όλα τα είδη γιαουρτιού.

Η ΕΒΟΛ, τόνισε, είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τις καλύτερες τιμές Πανελλαδικά, στα μέλη της αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και να ασκήσει κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο της εταιρικής της ευθύνης, κάνοντας δωρεά 100 τόνων γάλακτος, για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μοιράζοντας 2000 διατακτικές των 50 €.
Ακόμη, οι 140 εργαζόμενοι της ΕΒΟΛ δεν έχουν υποστεί καμία περικοπή στους μισθούς τους, και το 2015 πήραν χρηματικό bonus.

Επέκταση δικτύου συζητήσεις για εξαγωγές
Το στραγγιστό γιαούρτι της ΕΒΟΛ ονομάζεται «Διαλεχτό» και θα διατίθεται στην αγορά από την Παρασλκευή 22 Απριλίου, σε συσκευασία πλήρους λιπαρών και 2%, ενώ σε ένα μήνα, εκτός από τις ατομικές (200 γραμ.), θα υπάρχουν συσκευασίες του ενός και των πέντε κιλών.
Επιπλέον ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν και τρεις νέοι κωδικοί που θα είναι ξινόγαλο, κρέμα και ρυζόγαλο, όλα παρασκευασμένα με ελληνικό γάλα.
Επιπλέον το δίκτυο διανομής της ΕΒΟΛ πέρα από τη Θεσσαλία έχει επεκταθεί και στην Κρήτη και μέχρι το καλοκαίρι και στην Πελοπόννησο, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για εξαγωγές στο εξωτερικό ειδικά του στραγγιστού γιαουρτιού.

«Να ρίξουν τις τιμές για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού προκάλεσε άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, φορείς και ιδιώτες της Μαγνησίας, για να ρίξουν τις τιμές των τιμολογίων που χρεώνουν τους αγρότες για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, στην προσπάθεια που κάνει και ο Α.Σ. να βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο.
Όπως ανέφερε, η ΕΒΟΛ έριξε τις τιμές κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, και αν δεν το πράξουν και εκείνοι μέχρι την Κυριακή, θα στείλει δύο συνεργεία στο Πήλιο και δύο στον Αλμυρό για να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών.

«Εμείς δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά στους υπόλοιπους φορείς. Μόνη μας μέριμνα είναι οι αγρότες και να γίνουν σωστά οι δηλώσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου», εξήγησε ο κ. Πρίντζος, που τόνισε ότι τα έσοδα θα είναι οριακά από τη διαδικασία αυτή, αλλά το κάνει για να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο.
Το τιμολόγιο για της αιτήσεις ΟΣΔΕ της ΕΒΟΛ διαμορφώνεται ως εξής: Για εκτάσεις μέχρι 25 στρέμματα 20 €, μέχρι 50 στρέμματα 30 €, μέχρι 100 στρέμματα 60 €, μέχρι 150 στρέμματα 80 € και μέχρι 200 στρέμματα 150 €.

Απειλούνται με αφανισμό οι αγρότεςΔΙΑΛΕΧΤΟ
Ο κ. Πρίντζος χαρακτήρισε τραγική κατάσταση, που βιώνουν οι αγροκτηνοτρόφοι, συνέπεια της οικονομικής κρίση που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας. «Όλες οι κοινωνικές τάξεις έχουν υποστεί συνέπειες κρίσης. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εμφανίζονται στον αγροτικό τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αγροτικός κόσμος υποφέρει, δεν έχει ρευστότητα, υψηλό κόστος, διακατέχεται από ανασφάλεια και δεν ξέρει τις του ξημερώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ένας από τους κυριότερους πυλώνες της οικονομίας, είναι ο αγροτικός τομέας. Κανείς δε σκύβει στο πρόβλημα. Ποτέ δεν κάθισαν στο τραπέζι πολιτεία και αγρότες για μία δημιουργική σύμπραξη ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος. Αν η πολιτεία δεν σκύψει στο πρόβλημα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Η αγελαδοτροφία κάθε μέρα σβήνει, κλείνουν μονάδες, μειώνεται η παραγωγή».
Ωστόσο είπε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές σε όλη την Ελλάδα κι έκανε λόγο για μια οργάνωση, χωρίς δανεικά κεφάλαια, που πληρώνει άμεσα αγροκτηνοτρόφους με ίδια κεφάλαια, σημαντική ρευστότητα, ενώ εκτίμησε ότι και το 2016 ο Συνεταιρισμός θετικό πρόσημο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.