Ο 1ος Διαγωνισμός Μαγειρικής Εθελοντριών στα «Σπίτια Γαλήνης», με τον τίτλο «Γεύσεις αγάπης και προσφοράς», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στο «Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας» στα Μελισσάτικα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με τα καθημερινά συσσίτια στα «Σπίτια Γαλήνης» των Ιερών Ναών της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, γίνεται προσπάθεια να επουλώσουν οι πληγές της φτώχειας, της ανεργίας, της δυστυχίας και της αρρώστιας. Στα αδιέξοδα της εποχής μας χάρη στη δική τους βοήθεια, η κάθε Ενορία συμπαραστέκεται με ξεχωριστή διάθεση και ιεραποστολικό ζήλο, σε κάθε άπορο και ενορίτη μας με καθημερινή προσφορά φαγητού.
Σκοπός
Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι Εθελόντριες των «Σπιτιών Γαλήνης» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού να καταδείξουν τις ικανότητές τους στην παρασκευή διατροφής, να αναδειχθεί η σπουδαιότητα χρήσης των τοπικών προϊόντων και γεύσεων και μέσα από μια ομαδική βιωματική διαδικασία να γίνει ευρύτερα γνωστή η ποιότητα των παρεχόμενων φαγητών, ενώ παράλληλα να αναδειχθούν ζητήματα άμιλλας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και στοιχείων της τοπικής Εκκλησιαστικής γαστρονομικής προσφοράς.
Στόχος
Στόχος του διαγωνισμού είναι να επιβραβευθεί η προσπάθεια όλων των εθελοντριών των «Σπιτιών Γαλήνης» που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς και να αναδειχθεί αυτή η διαχρονική προσφορά τους. Επιπλέον, μέσα από τις παράλληλες δράσεις, το ευρύ κοινό θα μπορέσει να γνωρίσει την παράδοση του τόπου μας και κάποιες ξεχασμένες παραδοσιακές γεύσεις.
Πλαίσιο υλοποίησης
Ο διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» σε συνεργασία με το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ Ι.Ε.Κ.» και άλλες επιχειρήσεις και φορείς της Μαγνησίας. Σκέψη των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός να αποτελέσει ένα νέο θεσμό που θα προσεγγίζει δημιουργικά την ιδέα του εθελοντισμού και της προσφοράς επιβραβεύοντας τις Εθελόντριες, και κατ’ επέκταση θα συμβάλλει στο να αναπτυχθούν σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας ανταλλαγής εμπειριών. Θα τελείται δε κάθε χρόνο την 11η Σεπτεμβρίου, εορτή του Αγίου Ευφρόσυνου του μάγειρα.
Παράλληλες δράσεις
Ομιλίες και παρουσιάσεις σχετικές με την γαστρονομία οι οποίες θα έχουν διδακτικό χαρακτήρα για τις Εθελόντριες της κουζίνας των Σπιτιών Γαλήνης.
Μεθοδολογία διαγωνισμού
Ο φετινός διαγωνισμός έχει σαν θέμα το Πήλιο. Θα περιλαμβάνει μενού τριών πιάτων:
α. Ορεκτικό: Πίττα με χειροποίητο φύλλο
β. Κυρίως πιάτο, με βασικό υλικό το κοτόπουλο.
γ. Επιδόρπιο: Γλυκό
Τα πιάτα θα κριθούν από κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από:
• Chef του Θεσσαλικού ΙΕΚ,
• Ένωση Γαστρονομίας Ελλάδος,
• Επαγγελματίες από τον χώρο Εστίασης της Πόλης μας.
Βραβεία:
Θα βραβευτούν οι τρείς καλύτερες συνταγές από κάθε «πιάτο».
(Ορεκτικό – κυρίως – γλυκό)
1ο Βραβείο. (Στη μνήμη του πατρός Λεωνίδα Αντωνάκη).
Σεμινάριο Υγιεινή Μαγειρείου και Τεχνικές Μαγειρικής από το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ Ι.Ε.Κ.».
Προσφορά «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ.».
2ο Βραβείο. (Στη μνήμη Απόστολου Χριστοδούλου).
Σεμινάριο Υγιεινή Μαγειρείου και Τεχνικές Μαγειρικής από το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ Ι.Ε.Κ.».
Προσφορά «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ.».
3ο Βραβείο
Σεμινάριο Υγιεινή Μαγειρείου και Τεχνικές Μαγειρικής.
Προσφορά «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ.».
Έπαινος συμμετοχής σε όλους, με αναμνηστικά δωράκια.
Υποστηρικτές είναι η ΕΒΟΛ, Food sercice Καρακατσάνης και το «Ελαιόλαδο Πηλίου οικογένειας Βολιώτη».






























