Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η ΝΔ έχει για την υγεία αντίληψη – φέουδο»

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για το απροετοίμαστο ΕΣΥ και τις ύποπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κ. Μεϊκόπουλος κάνει λόγο για ύποπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας αποτυγχάνοντας να προετοιμάσει και να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ειδικότερα, η δήλωση του Βουλευτή είναι η εξής:

“Η πανδημία και η υγειονομική κρίση που αυτή επέφερε χάλασαν τα σχέδια της ΝΔ για άνοιγμα του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιώτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και την εξανάγκασε να αναπροσαρμόσει τη ρητορική της και να μιλήσει για στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και των ανθρώπων του που παλικαρίσια κράτησαν τη χώρα όρθια.

Η επικοινωνιακή φιέστα των χιλιάδων προσλήψεων, του διπλασιασμού των κλινών ΜΕΘ και της πραγματικής ενίσχυσης του ΕΣΥ έλαβε τέλος με από ένα καλοκαίρι να έχει παρέλθει κυριολεκτικά άπρακτο και τη δεύτερη φάση της πανδημίας να βρίσκει το ΕΣΥ και πάλι σε οριακή κατάσταση. Το Υπουργείο Υγείας έκανε τα απολύτως στοιχειώδη φροντίζοντας να μη θέσει το παραμικρό θεμέλιο ουσιαστικής και μακροπρόθεσμης επένδυσης στη δημόσια υγεία, ώστε μετά το πέρας της πανδημίας να ανασύρει από το συρτάρι την ιδέα των συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και το άνοιγμα του χώρου της δημόσιας υγείας στην αγορά.

Η κυβέρνηση ακύρωσε 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και μείωσε τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία κατά 31 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή προχωρά σε μια προσχηματική προσπάθεια θωράκισης του ΕΣΥ με «παρεμβάσεις μπαλώματα». Δεν κοροϊδεύει, όμως, κανέναν και δεν έχει καμία δικαιολογία αφού είχε το χρόνο και τη δυνατότητα να οργανωθεί ενόψει του δεύτερου κύματος. Είναι τουλάχιστον φαιδρές οι προσπάθειές της να πείσει ότι ενισχύει τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές μετακινώντας απλώς γιατρούς από άλλες δομές, καθώς και το ότι αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ συμπεριλαμβάνοντας εκ του πονηρού κλίνες που προϋπήρχαν στο ΕΣΥ και μετατράπηκαν εσωτερικά σε κλίνες ΜΕΘ, κλίνες ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Επιπλέον, τον ευρύτερο παραλογισμό της κυβέρνησης που δεν αντιλαμβάνεται την αλυσιδωτή σχέση των αναγκών της δημόσιας υγείας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ακόμα και οι ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν μέσω δωρεών δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης κατάλληλου και εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού. Η ίδια κυβέρνηση επιμένει να μην ανοίγει τη συζήτηση για αναβάθμιση του μισθολογίου των γιατρών, ώστε να κρατήσουμε τους επιστήμονες στη χώρα και να καλύψουμε άγονες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και να μην ακούει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτόματη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στο ΕΣΥ για να καλύπτονται σταθερά οι ανάγκες.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα την Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» που ψηφίστηκε χθες η ΝΔ απέδειξε ότι, αν και καθόλα ανεπαρκής, παραμένει εξαιρετικά δραστική στο «ξήλωμα» και στις ύποπτες μεθοδεύσεις προκειμένου να κάνει χώρο για τους δικούς της ανθρώπους.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε να αλλάξει την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής πριν καν ολοκληρώσει τη θητεία της κάνοντας προκλητικά λόγο στο σχετικό άρθρο για τα μέλη της Επιτροπής που μπορεί να είναι «εν ενεργεία καθηγητές των ΑΕΙ» αναπληρωτές ή καθηγητές ή όχι. Δηλαδή μπορεί να είναι και συνταξιούχοι.
Με τροπολογία που πέρασε απομακρύνει με συνοπτικές διαδικασίες τον νυν Πρόεδρο, που είχε διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ πάλι πριν ολοκληρώσουν τη θητεία τους και εγκαθιστά Διοικητή που θα ελέγχεται από την κεντρική εξουσία εισάγοντας σκληρό κομματισμό και στον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας.

Αντίληψη – φέουδο έχει με άλλα λόγια και για το χώρο της υγείας η κυβέρνησης αποτυγχάνοντας συστηματικά να προετοιμάσει και να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.