Αλ. Μεϊκόπουλος: Καθόλου έσοδα αλλά υψηλοί φόροι για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

Την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών ώστε η φορολογική επιβάρυνση των πολιτιστικών συλλόγων από τα ελάχιστα έσοδα που έχουν από δωρεές και κληρονομιές να μην οδηγεί στην οικονομική τους εξόντωση, ακυρώνοντας έτσι το σκοπό τους που είναι η ενίσχυση των συλλόγων, ζήτησε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, η πρωτοφανής κρίση που προκάλεσε η πανδημία και των ακόλουθων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της, οδήγησαν ουσιαστικά σε αδράνεια τους πολιτιστικούς συλλόγους, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι στερούνται εδώ και καιρό τις βασικές πηγές εσόδων που διέθεταν για τη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά έξοδα, όπως λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, τα κοινόχρηστα και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα «τρέχουν» κανονικά.
«Μέσα στην κατάσταση αυτή, στα λίγα έσοδα που λαμβάνουν οι Σύλλογοι από δωρεές και κληρονομιές, επιβάλλεται δυσανάλογα μεγάλος φόρος, σε σημείο που πολλές φορές ακυρώνει την ίδια την οικονομική ενίσχυση», τόνισε ο Βουλευτής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού Μαγνησίας.
Η Εταιρεία είχε τα τελευταία χρόνια μηδενικό εισόδημα και ως εκ τούτου ήταν απαλλαγμένη από φορολογικές υποχρεώσεις. Φέτος, παραχωρήθηκε στην εταιρεία από ιδιωτική δωρεά ένα οίκημα, στο οποίο ωστόσο επιβλήθηκε αμέσως συμπληρωματικός φόρος 761 ευρώ και επιπλέον ΕΝΦΙΑ 90% περίπου επ’ αυτού 690 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.451 ευρώ.
«Η Εταιρεία είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στην φορολογική της υποχρέωση, καθώς μόλις και μετά βίας καλύπτει τα πάγια λειτουργικά της έξοδα», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και επεσήμανε ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, που από τη φύση τους παράγουν έργο πολιτισμού και διάσωσης της λαϊκής κληρονομιάς και εδώ και ένα και πλέον χρόνο διαθέτουν πλέον από ελάχιστα ως μηδενικά έσοδα, θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση, που να μην οδηγεί στην οικονομική τους εξόντωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.