Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πιο κοντά στο efood παρά στους διανομείς η Κυβέρνηση»

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή των εργασιακών όρων σε εταιρεία διανομέων, γεγονός που πυροδότησε κλίμα αντίδρασης σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Μεϊκόπουλος τοποθετήθηκε στο θέμα και επεσήμανε σε δήλωσή του ότι “Μια εταιρεία που σημείωσε εξωπραγματικά κέρδη γιγαντώνοντας το δίκτυό της και μπαίνοντας στα σπίτια όλων των Ελλήνων την ίδια στιγμή που η πανδημία συνέτριβε την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, θα περίμενε κανείς να ανταμείψει τους εργαζομένους της, οι οποίοι λειτούργησαν ως καταλύτης για την ξέφρενη αυτή κερδοφορία, με ποιοτικότερους όρους εργασίας, περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις.

Τα «παιδιά με τα μηχανάκια», όμως, βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες αντιμέτωπα με το δίλημμα «μπλοκάκι ή ανεργία;» αποδεικνύοντας ότι το success story της γνωστής εταιρείας κατ’ οίκον διανομής όχι μόνο δε διαχέεται προς τους «κάτω», αντίθετα μπορεί και δημιουργεί ένα μικροκλίμα στο οποίο οι αθέμιτες πρακτικές, η αυθαιρεσία και η εκμετάλλευση μέχρι τελικής πτώσεως διαμορφώνουν την εργασιακή κανονικότητα της επόμενης ημέρας. Τους είπαν ότι για να έχουν δουλειά αύριο θα πρέπει να ξεχάσουν το δώρο του Πάσχα, των Χριστουγέννων, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μιλάμε πάντοτε για μια επιχείρηση που είδε τα της κέρδη να ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ χρεώνοντας υψηλότατες προμήθειες επί των παραγγελιών των συνεργαζόμενων καταστημάτων.

Η αναδίπλωση της εταιρείας με τη δικαιολογία της «λανθασμένης επικοινωνίας» είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του κλάδου αλλά και σύσσωμης της κοινωνίας που είδε το άδικο και έμπρακτα συμπαραστάθηκε στο διανομέα που συναντά στην πόρτα του με βροχή, χιόνι και καύσωνα.

Αυτό το άδικο, όμως, όχι μόνο δεν είδε η Κυβέρνηση η οποία σιγόνταρε την ανακοίνωση της εταιρείας περί ατυχούς επικοινωνίας, αλλά φρόντισε με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο που ψήφισε να δώσει όλα τα εργαλεία, εν προκειμένω με το άρθρο 69, όπου για πρώτη φορά στην εργατική νομοθεσία αναφέρεται ο διανομέας ως αυτοαπασχολούμενος.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σήμερα απελπιστικά μόνοι. Δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας μετά την κατάργησή τους από τη ΝΔ το 2019, δεν προστατεύονται από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ μίας και η κυβέρνηση αποφάσισε τη θεσμική υποβάθμιση και τη σταδιακή υποστελέχωση του. Παιδιά από δομές στέλνονται ως φτηνοί λαντζέρηδες στα ξενοδοχεία και όλα αυτά ενώ το κράτος «σφυρίζει αδιάφορα».

Η εξέλιξη, αν και άκρως αντιπροσωπευτική, αποτελεί ένα πρώτο μόνο δείγμα γραφής του Νόμου Χατζηδάκη και της αγοράς εργασίας που οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου η κερδοφορία των επιχειρήσεων ενθαρρύνεται να είναι ανάλογη της εξουθενωτικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αντιστρόφως ανάλογη της εργασιακής τους αξιοπρέπειας”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.