Το τριήμερο από 3 έως 5 Απριλίου 2025 μαθητές/τριες από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου – Λ. Τ. Ευξεινούπολης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην αρχαία Μεσσήνη και την Καλαμάτα. Την πρώτη μέρα μετά την άφιξή τους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ανέβηκαν στο κάστρο της πόλης και απόλαυσαν τη θέα της από ψηλά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο, όπου είχαν την τύχη να δουν την περιοδική έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» και να θαυμάσουν ορισμένα από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα – μεταξύ αυτών μια μικρή σφραγίδα γνωστή ως Αχάτης Μάχης της Πύλου – που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ. Ο τάφος του “Γρύπα Πολεμιστή” ανακαλύφθηκε το 2015 ασύλητος. Συνεχίζοντας τη βόλτα τους στην πόλη προσκύνησαν την εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού στον ομώνυμο μητροπολιτικό ιερό ναό και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, όπου σύμφωνα με την παράδοση κηρύχθηκε η έναρξη του επαναστατικού αγώνα στη Μεσσηνία στις 23 Μαρτίου 1821. Οι προσωπογραφίες των τεσσάρων πρωταγωνιστών (Νικηταρά, Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα και Μαυρομιχάλη, οι οποίοι εισήλθαν εκείνη την ημέρα ως ελευθερωτές στην πόλη της Καλαμάτας) φιλοτεχνήθηκαν σε μορφή τοιχογραφήματος (γκράφιτι) και κοσμούν το ιστορικό κέντρο της πόλης. Το βράδυ μαθητές και εκπαιδευτικοί περπάτησαν στην κεντρική πλατεία και γεύτηκαν τοπικά εδέσματα.

Τη δεύτερη μέρα μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, μιας πόλης που ζωντάνεψε από τις ανασκαφές του Πέτρου Θέμελη και της ομάδας του. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν στο πλαίσιο της 7ης πανελλήνιας διημερίδας αθλοπαιδείας- κλασικού αθλητισμού, σε δρομικά αγωνίσματα ενός και δύο σταδίων, σε αγώνα μήκους άνευ φοράς, σε αγώνα ρίψης λίθου και ακοντίου. Δύο μαθητές του Σχολείου κατέκτησαν μετάλλια: το χρυσό μετάλλιο η Ειρήνη Τουραλιά στο μήκος άνευ φοράς και το ασημένιο μετάλλιο ο Ναπολέων Θωμαΐδης στον δρόμο ενός σταδίου. Επίσης πολλοί μαθητές διακρίθηκαν κατακτώντας την τέταρτη και πέμπτη θέση σε άλλα αθλήματα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφθηκαν την Πύλο, γνωστή για την πλούσια αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία της. Περπάτησαν στο κάστρο της και απόλαυσαν τη θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου το 1827 διεξήχθη η σημαντική για την εξέλιξη της επανάστασης ναυμαχία.
Το πρωί της τρίτης μέρας πριν από την αναχώρησή τους οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο τοπικών ενδυμασιών. Πρόκειται για μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών φορεσιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Εντυπωσιάστηκαν από τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις περιοχές της χώρας μας, ανάμεσα σε αυτές το παραδοσιακό αντερί του Αλμυρού και η φορεσιά της Ανατολικής Ρωμυλίας. Μετά από μια σύντομη βόλτα στα μαγαζιά της πόλης προκειμένου να προμηθευτούν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως δίπλες, λαλάγγια, καλαματιανά σύκα αλλά και το τραγουδισμένο καλαματιανό μαντίλι, μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την Ευξεινούπολη γεμάτοι από όμορφες εικόνες και εμπειρίες.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Τζαφλέρης Γεώργιος, Μάμαλης Σπυρίδων, Δρόσου Μάρθα, Τσιαμανή Ελένη.
Στην 7η πανελλήνια διημερίδα αθλοπαιδείας- κλασικού αθλητισμού το Γυμνάσιο ΛΤ Ευξεινούπολης
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































