Άνοιξαν τις πόρτες τους οι Τοπικές Μονάδες Υγείας Νέας Ιωνίας και Αγριάς

Δεξιά ο αναπληρωτής Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και αριστερά ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Δημητριάδης
Στη φιλοσοφία του θεσμού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναφέρθηκε ο αν. Γ.Γ.

Άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό οι Τοπικές Μονάδες Υγείας Ν. Ιωνίας και Αγριάς, όπου μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες, για να αποκτήσουν οικογενειακό γιατρό που θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους. Για την πόλη του όλου προβλέπεται η ίδρυση άλλων δύο ΤΟΜΥ λίγο πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Δημητριάδης, που επικεντρώθηκαν στη φιλοσοφία του θεσμού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που στοχεύσει στην πρόληψη και στην φροντίδα υγείας του γενικού πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του υπουργείου είπε ότι ετοιμάζεται η επαναπροκήρυξη των 600 περίπου κενών θέσεων, τη στιγμή που οι μονάδες είναι ανοιχτές και στο τέλος του μήνα θα καταβληθεί η μισθοδοσία, οπότε «θα μιλάμε με άλλους όρους». Ο νησιά και άγονες περιοχές να παραμένουν κενές.
Για το ότι αρκετοί Ιατρικοί Σύλλογοι έκαναν σπέκουλα με τον θεσμό και ους όρους προκήρυξης, ο κ. Βαρδαρός τόνισε ότι το έκαναν διότι θίγονται τα συμφέροντά τους στον ιδιωτικό τομέα και επισήμανε ότι οι θέσεις είναι πολύ καλά αμειβόμενες για τα δεδομένα της χώρας, με τον νεοεισερχόμενο γιατρό να αμείβεται με βαθμό επιμελητή Α’ (1700 Ευρώ καθαρά μηνιαίως).

Η φιλοσοφία των ΤΟΜΥ
Φιλοσοφία των ΤΟΜΥ είναι η νέα προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου, μέσα από τον οικογενειακό γιατρό ο πολίτης θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Το σύστημα αποτελεί προϊόν μεγάλης διαβούλευσης και είναι μίξη του Ευρωπαϊκού Νότου η σύσταση της ομάδας υγείας και της Σκανδιναβίας η στέγαση της ΤΟΜΥ σε δημόσιο χώρο.
Τα στελέχη της υγείας κάλεσαν τους πολίτες να απευθυνθούν στις ΤΟΜΥ για να εγγραφούν, έστω κι αν δεν έχουν πρόβλημα υγείας, ώστε να παρακολουθούνται πλέον από οικογενειακό γιατρό.

Στην ΤΟΜΥ της Ν. Ιωνίας ήδη έχουν εγγραφεί πάνω από 150 πολίτες. Ο πολίτης μέσω της εγγραφής του στο ηλεκτρονικό σύστημα και του οικογενειακού γιατρού θα έχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στο υπόλοιπο σύστημα υγείας.
“Ο πολίτης εγγραφόμενος αποκτά οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί σε όλη τη φάση της ζωής του. Παρακολουθεί τα ιατρικά του δεδομένα και κανονίζει τα ραντεβού του μεγαλογιατρούς άλλου ειδικοτήτων ή άλλους ιατρικούς ελέγχους”, εξήγησε ο κ. Βαρδαρός.
Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι οι μετακινήσεις γιατρών ήταν επιβεβλημένες για να λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ που αποτελούν μία νέα προσέγγιση στην φροντίδα της υγείας. “Ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε μικρές ΤΟΜΥ με χρηματοδότηση ευρωπαϊκή ή με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει το ΕΣΥ. Οι γιατροί που έχουν έλθει από μετακίνηση από τηνεμπειρία τους θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τους πολίτες και θα τους βοηθήσουν να μπουν στη λογική των ΤΟΜΥ”.

Τέλος ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι για να στηθούν οι δύο ΤΟΜΥ σημαντική ήταν η συμβολή της διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου αλλά και του ΕΦΚΑ που παραχώρησε τα δύο κτίρια.
Στον σχεδιασμό για την πόλη του Βόλου είναι η ίδρυση άλλων δύο ΤΟΜΥ, που αναμένεται να λειτουργίας στο Πάσχα και αυτή τη στιγμή αναζητούνται ακίνητα για το σκοπό αυτό.

Η στελέχωση των ΤΟΜΥ Αγριάς και Ν. Ιωνίας
Στη Ν. Ιωνία η μονάδα ΤΟΜΥ στελεχώνεται από μία παιδίατρο και δύο γενικούς γιατρούς που σύντομα θα γίνουν τρεις, ένα κοινωνικό λειτουργό, δύο επισκέπτριες, υγείας, δύο νοσηλεύτριες και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.
Η μονάδα της Αγριάς στελεχώνεται από δύο γενικούς γιατρούς και μέχρι τέλος του μήνα θα υπηρετεί και ένας τρίτος, ένα κοινωνικό λειτουργό, δύο επισκέπτριες, υγείας, δύο νοσηλεύτριες και δύο διοικητικούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.