Ανυπολόγιστες καταστροφές στο Πήλιο (video)

Στην Εισαγγελία Βόλου έγγραφο για περιπτώσεις κατασκευών σε ρέματα



Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στον ορεινό όγκο του Πηλίου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα, καθώς έπεσε νερό που συνήθως πέφτει σε έναν χρόνο, υπάρχουν περιπτώσεις που κόπηκαν οι δρόμοι και αναμένεται η βελτίωση του καιρού για να ξεκινήσουν εργασίες άμεσα, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε συνέντευξη Τύπου. Η αντιπεριφερειάρχης θα στείλει στην Εισαγγελία Βόλου έγγραφο με το οποίο θα ζητά να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για περιπτώσεις κατασκευών σε ρέματα που εμπόδιζαν τη διέλευση του νερού, με αποτέλεσμα το νερό να καταλήγει στους δρόμους.

Σήμερα, απαγορεύεται η διέλευση λεωφορείων στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου, καθώς ο δρόμος κάτω από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς κόπηκε και έχει δημιουργηθεί αναβαθμίδα, με υψομετρική διαφορά μισού μέτρου, ενώ φαινόμενα κατολισθήσεων και καθιζήσεων έχουν σημειωθεί κατά μήκος του οδικού δικτύου και σε άλλες περιοχές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, έχει έτοιμη μελέτη την οποία αποστείλει στο Υπουργείου Υποδομών, για 24 έργα ύψους 100 εκ. €, σε διάφορα σημεία του Πηλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δια παντός το πρόβλημα των κατολισθήσεων.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη τα έντονα φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου, 15 Φεβρουαρίου και 21 Φεβρουαρίου, είχαν αποτέλεσμα να πέσει νερό, που θα έπεφτε σε ένα χρόνο, ενώ μόνο τον Φεβρουάριο έπεσαν 144 και 155 χιλιοστά βροχής.
Παρόλο που η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έκανε τα τελευταία χρόνια έργα 15 εκ. € στα ορεινά, με δημιουργία τοιχίων αντιστήριξης και το γεγονός ότι καθάρισε τα ρέματα, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια τα καιρικά φαινόμενα είναι εντονότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα κατολισθήσεων και καθιζήσεων στον ορεινό όγκο του Πηλίου.

Χωρίς λεωφορεία ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου
Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί σήμερα, η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι σήμερα έχει απαγορευτεί η διέλευση των λεωφορείων στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, κυρίως εξαιτίας καθίζησης στο δρόμο μετά τον Α.Σ. Ζαγοράς, που είχε αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο δρόμος κατά 50 εκατοστά, αλλά και άλλων προβλημάτων όπως καθιζήσεις σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου και πτώσεις δένδρων.

Αναφορικά με το ρέμα στο ύψος της Τσαγκαράδας που ξεχείλισε και είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είχε καθαριστεί πρόσφατα, αλλά ήταν μικρό το πλάτος του, σε σχέση με το νερό που δέχτηκε, με αποτέλεσμα το νερό να καταλήγει στο δρόμο και να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία, καθώς έφτασε σε ύψος σε 20-30 εκατοστά.
Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι στον ορεινό όγκο του Πηλίου βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και του εργολάβου που αντιμετωπίζουν τις έκτακτες καταστάσεις, ρίχνοντας υλικά στα σημεία των δρόμων που γίνονται καθιζήσεις, ώστε να είναι προσπελάσιμοι από τα αυτοκίνητα.
Επίσης τόνισε ότι, υπάρχουν σε εξέλιξη εργολαβίες περίπου 2,5 εκ. € και μόλις βελτιωθεί ο καιρός μπορούν οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα.

Ζητά 24 έργα 100 εκ. €
Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων έχουν έτοιμη μελέτη, που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κατολισθήσεων στα ορεινά και θα ζητηθεί χρηματοδότηση από το ΥΠΟΜΕΔΙ, ώστε να γίνει το έργο.
Πρόκειται για έργα αντιστήριξης, γεωτεχνικά, γεωλογικά, υδραυλικά και αντικατολισθηκά, όπως επισημάνθηκε από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων Κώστα Φλαμπούρη.
Η ίδια πάντως εξέφρασε αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση, καθώς είπε ότι ακόμη αναμένει τα χρήματα για τη διευθέτηση του ρέματος στην Παιδόπολη και για την παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Στην Εισαγγελία για τα ρέματα
Η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ότι θα ετοιμάσει έγγραφο που θα καταθέσει στην Εισαγγελία Βόλου, όπου θα επισημαίνονται ενδεικτικά σημεία ρεμάτων, όπου υπάρχουν κατασκευές, που εμποδίζουν τη διέλευση του νερού.
«Μέσω του εγγράφου θα ζητήσω να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες, να εξεταστούν οι κατασκευές που υπάρχουν στα ρέματα και να εξεταστεί αν υπάρχουν οικοδομικές άδειες», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Η κ. Κολυνδρίνη δεσμεύτηκε ότι η Περιφερειακή Ενότητα δεν θα αφήσει τους ορεινούς Δήμους, ενόψει του καλοκαιριού, με ζημιές και είναι έτοιμη να αντιμερ5ωπίσει και θα έκτακτα φαινόμενα.

Τέλος, ο Μιχάλης Χουβαρδάς, υπεύθυνος υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι υπάρχει ύψιστη ετοιμότητα εκ μέρους των υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα και έγιναν μεγάλες προσπάθειες να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.