Απόρριψη πολλών κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας

Ερωτήση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να επιλύθει το ζήτημα που έχει ανακύψει με πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας 2018-2023, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας: “Στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας εντάσσονται κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους κανονισμούς και την κείμενη νομοθεσία και οι οποίοι εποπτεύονται από εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
Φέτος όμως, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κατά την αίτηση στήριξης που υπέβαλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενταχθούν εκ νέου στο πρόγραμμα (πενταετές πρόγραμμα 2018-2023) «Μέτρο 11 Βιολογική Γεωργία, Δράση 11.2.2 ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», δεν τους ζητήθηκε να καταθέσουν με την αίτησή τους σχετική βεβαίωση που να πιστοποιεί την ιδιότητά τους, ότι δηλαδή είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (εκδίδεται από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης). Εξάλλου, υποτίθεται πως το σύστημα θα ανέτρεχε αυτόματα και θα αναζητούσε την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για τους αιτούντες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα δικαιούχοι του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας να χάσουν τα είκοσι (20) μόρια που δικαιούταν ως επαγγελματίες αγρότες.
Οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι υπέβαλλαν εμπρόθεσμα ένσταση ατομικά, προσφεύγοντας κατά της πρώτης κατάταξης αποτελεσμάτων, στην οποία κρίθηκαν απορριπτέοι λόγω προϋπολογισμού. Με την ένστασή τους, ζήτησαν να προστεθούν στην βαθμολογία τους τα 20 μόρια του επαγγελματία αγρότη, διότι κατά την οριστική υποβολή της αίτησης στήριξης ήταν ήδη γραμμένοι στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και επισύναψαν τις σχετικές βεβαιώσεις.
Παρόλα αυτά απορρίφθηκαν εκ νέου οι προαναφερόμενες αιτήσεις-ενστάσεις, με αποτέλεσμα οι πραγματικοί δικαιούχοι να τεθούν εκτός προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους κτηνοτρόφους ήταν ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα για παραπάνω από 8 χρόνια και τώρα ξαφνικά μένουν εκτός, χωρίς δική τους υπαιτιότητα”. Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.