Χάρης Κοκκώσης για τουρισμό: Δύσκολη συνάρτηση πολλών πραγμάτων η επιτυχία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού

Μια δύσκολη συνάρτηση με πολλά δεδομένα είναι για φέτος η επιτυχία στον τουρισμό, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην προέδρο του ΕΟΤ κ. Χάρη Κοκκώση, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού. Παράλληλα όμως ο Καθηγητής έθιξε και το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς, καθώς ο ίδιος είναι μέλος σχετικής Επιτροπής στο Υπουργείου Τουρισμού.

Τα ερωτηματικά για τον τουρισμό φέτος

Ο τουρισμός αδιαμφισβήτητα είναι η λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, καθώς κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες επιλέγουν να ταξιδέψουν κυρίως για αναψυχή στη χώρα μας. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σκιά του κορωνοϊού έχει καλύψει τον παγκόσμιο χάρτη και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί με τον τουρισμό.
Μιλώντας για τα ερωτηματικά που εγείρονται στο ερώτημα τι προσδοκίες μπορεί να έχει η Ελλάδα φέτος, ο κ. Κοκκώσης επεσήμανε πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα γιατί η επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων.
«Το πρώτο είναι η διασφάλιση της υγείας και των ανθρώπων που ζουν σε ένα μέρος, αυτών που εργάζονται και των επισκεπτών. Με την κινητικότητα, η πιθανότητα διασποράς είναι αρκετά μεγάλη. Ποιος θα είναι ο μηχανισμός που θα διασφαλίσει εάν θα έρθει κάποιος ότι δεν θα μεταφέρει κάτι. Γι’ αυτό και προσπαθούν σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο να βρουν μηχανισμούς. Θα είναι πιστοποιητικό υγείας; Υπάρχουν τέτοια πιστοποιητικά;
Το δεύτερο θέμα πρέπει να αρχίσει να κινείται το σύστημα μεταφορών, η κρουαζιέρα, η ακτοπλοΐα, οι αερομεταφορές γιατί κι εκεί θα πρέπει να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες για τη διασφάλιση της υγείας.
Το τρίτο στοιχείο είναι τα ξενοδοχεία. Στα μεγάλα ξενοδοχεία μπορεί να κανείς να σκεφτεί ότι υπάρχουν μηχανισμοί και πρωτόκολλα, τι γίνεται με τις μικρές μονάδες, μπορούν να καταρτίσουν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό;
Και το τέταρτο στοιχείο είναι ο εσωτερικός τουρισμός, που δεν ξέρουμε εάν μπορεί να κρατήσει και για πόσο καιρό τις επιχειρήσεις», ανέλυσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής επισημαίνοντας πως οι προβλέψεις θέλουν να υπάρχει μια σημαντική μείωση στον τουρισμό παγκοσμίως, ωστόσο στην Ελλάδα ο τομέας αυτός έχει μια δυναμική.

Βιώσιμη ανάπτυξη και στον τουρισμό

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχοντας διατελέσει πρόεδρος στον ΕΟΤ, συμμετέχει σε επιτροπή στο Υπουργείο Τουρισμού για τον βιώσιμο τουρισμό, που είναι μία έννοια, η οποία στο μέλλον, θα αφορά όλους.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκκώση η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄70 σε παγκόσμιο επίπεδο και αναζητηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στους τρεις στόχους της ανάπτυξης. Την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη , με την έννοια των ευκαιριών για όλους και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Αυτή η αναζήτηση πολιτικών ή δράσεων που προσπαθούν μακροχρόνια να πετύχουν μια ισορροπία σ’ αυτά τα τρία στοιχεία λέγεται βιώσιμη ανάπτυξη. Και προφανώς ο τουρισμός σαν μια δυναμική ανθρώπινη δραστηριότητα και στη χώρα μας και παγκοσμίως, ακολουθεί αυτές τις επιταγές. Και η επιτροπή αυτή έχει στόχο να βοηθήσει το Υπουργείο Τουρισμού και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό είτε λέγονται καταλύματα, δηλαδή ξενοδοχεία κτλ, είτε ειδικές τουριστικές υποδομές, μαρίνες, τουριστικά λιμάνια, χιονοδρομικά, να υιοθετήσουν πρακτικές που οδηγούν σ΄αυτή την κατεύθυνση.», σημείωσε ο Καθηγητής.
Εκτός από τους άμεσους στόχους, υπάρχουν και οι έμμεσοι στόχοι για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών για παράδειγμα μονάδων, με τον περιορισμό του πλαστικού, με υλικά που αφορούν τη ψύξη και θέρμανση, αλλά και για το χώρο που θα ανεγερθεί μία μονάδα, πως θα γίνει αυτή και με ποιους όρους.
Στην κοινωνική της διάσταση, η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά και τις τοπικές κοινωνίες. «Πως θα ωφεληθεί η τοπική κοινωνία από τα κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν στο Βόλο; Αυτά τα ζητήματα αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Υπουργείο Τουρισμού συνθέτει στρατηγικές για την επίτευξή της» ανέφερε ο Καθηγητής.

Για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
και την κατάργηση της διαβούλευσης

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εγκρίθηκε από τη Βουλή εν μέσω διαμαρτυριών και φαίνεται πως καταργείται η διαβούλευση σε θέμα περιβάλλοντος. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ο κ. Κοκκώσης σημείωσε πως «Νόμους έχουμε, το θέμα είναι εάν εφαρμόζονται, πως εφαρμόζονται κι αν οδηγούν σ’ αυτό το οποίο ψάχνουμε, που έχουμε βάλει ως στόχο. Αν μπορούμε να βγάζουμε αποφάσεις ή με την κάθε ευκαιρία μπορεί κάποιος να προσφύγει και να καθυστερήσει κάτι , ακόμη και 10-15 χρόνια. Άρα η αναζήτηση του fast track πάει προς τα εκεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει τα πάντα να τα κάνουμε με fast track. Και κάποια σοβαρά θέματα πρέπει να περνούν από ένα μηχανισμό διαβούλευσης , όπου είναι προσδιορισμένο το ποιοι συμμετέχουν, πως συμμετέχουν κτλ».
Μάλιστα, ο Καθηγητής έδωσε κι ένα παράδειγμα σχετικά με το νέο νομοσχέδιο. «Δεν μπορείς σε μια περιοχή εγώ σαν αρχαιολόγος ή περιβαλλοντολόγος ή επενδυτής να αποφασίζω αυθαίρετα τι πρέπει να γίνει. Το κύριο θέμα είναι με τις περιοχές Νατούρα , που είναι περιοχές ιδιαίτερης σημασίας όπου η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά από την άλλη, πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτές γειτνιάζουν ή είναι σε μια περιοχή όπου υπάρχουν και ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρέπει να βάλουμε αυστηρούς κανόνες στις ανθρώπινες δραστηριότητες και να τις συμπεριλάβουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε να λειτουργούν αυτές οι περιοχές».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.