Μετέωροι βρίσκονται οι Δήμοι της Μαγνησίας που εξυπηρετούνται για πολεοδομικά ζητήματα από τον Δήμο Βόλου, καθώς παραμένουν χωρίς Υπηρεσίες Δόμησης. Μάλιστα, μέχρι τις 31 Μαΐου θα έπρεπε να δοθεί η απαραίτητη διοικητική υποστήριξη από το κράτος για να δημιουργηθούν αυτές οι Υπηρεσίες, γεγονός που δεν έγινε και πλέον οι μικροί Δήμοι της Μαγνησίας βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι και δεν μπορούν να εκδώσουν καμία άδεια δόμησης. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας μετέφερε σε κύκλους του κεντρικού ΤΕΕ ότι «ξεχάσαμε να υπογράψουμε»….
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μικροί Δήμοι στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αναδεικνύεται από το ΤΕΕ Μαγνησίας με καθυστέρηση μεν, καθώς ήδη οι μικροί Δήμοι είναι στον αέρα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πολύ σημαντικές ανάγκες. Το Υπουργείο από την πλευρά του αντί να προχωρήσει άμεσα σε μια παράταση, ώστε να διευκολύνει τους μικρούς Δήμους, φαίνεται πως «ξέχασε» να υπογράψει, όπως πηγές του κεντρικού ΤΕΕ αναφέρουν ότι είπε χαρακτηριστικά ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών που χειρίζεται το θέμα.
Στις 20 Ιουνίου το ΤΕΕ Μαγνησίας απέστειλε επιστολή προς το κεντρικό ΤΕΕ σημειώνοντας ότι είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με την εγκύκλιο 215, σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 376 του ν.4700/2020 με το άρθρο 21 του ν.4915/2022 (Α’63), ότι μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 υπήρξε παρεχόμενη διοικητική υποστήριξη για τις οριζόμενες στην περ. α’ της παρ.1 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στους δήμους, όπως προβλέπεται στις παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι δήμοι στους οποίους δεν λειτουργούσαν ΥΔΟΜ, μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μέσω των μεγάλων δήμων του νομού, όπου λειτουργούσαν οι αντίστοιχες υπηρεσίες.
Ωστόσο μετά την παρέλευση της ως άνω ημερομηνίας, δηλαδή τις 31/5/2022, εκατοντάδες μικροί δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται μετέωροι, καθώς πολλοί από τους ΟΤΑ δεν έχουν προβλέψει τη δημιουργία και λειτουργία ΥΔΟΜ με ότι αυτό συνεπάγεται (προσλήψεις μηχανικών, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.)
«Ως ΤΕΕ Μαγνησίας έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές του νομού, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει και ήδη έχουμε τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα δοθεί παράταση», αναφέρεται στην επιστολή, με το ΤΕΕ να ζητά από τον κ. Στασινό την άμεση παρέμβασή του στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα για παράταση, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, καθώς υπάρχει πλήρη αδυναμία έκδοσης αδειών δόμησης στους προαναφερόμενους ΟΤΑ.






























