Χρ. Μπουκώρος: Χιλιάδες δανειολήπτες αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς

Δεν προστατεύονται ούτε οι απολύτως ευάλωτες ομάδες, τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας

«Μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων τόσο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για την προστασία της α’ κατοικίας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.
Όπως τονίζεται, «από το περιεχόμενο της τροπολογίας προκύπτει ότι, λίγοι είναι οι δανειολήπτες που τυγχάνουν προστασίας της πρώτης κατοικία τους. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφήνει εντελώς ακάλυπτους τους ανθρώπους που έχασαν το 100% του εισοδήματός τους μέσα στην κρίση. Τέτοιες κατηγορίες πολιτών είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, ακόμα και οι οικογένειες των οποίων δεν εργάζεται κανένα μέλος, αλλά και επιχειρηματίες, επαγγελματίες και έμποροι που έχασαν τις επιχειρήσεις τους και έμειναν αντιμέτωποι με τα χρέη τους. Καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τους συγκεκριμένους συμπολίτες δεν περιλαμβάνει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος έθεσε ερωτήματα τόσο προς την εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (κ. Απαλαγάκη) και στον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος (κ. Πλασκοβίτη) όσο και στους παριστάμενους υπουργούς (κ. Δραγασάκη και κ. Φλαμπουράρη). Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Μαγνησίας μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Θα ήθελα να υποβάλω ορισμένα ερωτήματα, αρχικά προς την Ένωση Τραπεζών και επειδή πρόκειται για τα στοιχεία που είναι εύκολο να δημοσιοποιηθούν, θα ήθελα να μας πει η Ένωση Τραπεζών, πόσα από τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν βεβαίως στεγαστικό δάνειο, είναι κάτω των 130.000 ευρώ για να προσδιορίσουμε και το αντικείμενο που μιλάμε.

Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αν ένα ποσό της τάξεως των 130.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, τις προσαυξήσεις, τους τόκους υπερημερίας κλπ., διότι μιλάμε για δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται, είναι ένα σημαντικό ποσό για μια μέση ελληνική κατοικία πολύ, δε, περισσότερο, αν αυτό το δάνειο εμπεριέχει και ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο;
Οπωσδήποτε, θέλουμε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να πληρώσουν, θέλουμε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, γιατί θέλουμε να υπάρχει τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Αυτό δεν συζητείται. Όμως ερωτώ και τους κύριους Υπουργούς εδώ, τον κ. Δραγασάκη, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον κ. Φλαμπουράρη, η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση μπορεί να χάθηκαν οι κατοικίες, όμως δεν αυξήθηκαν τόσο υπέρμετρα οι φόροι και γενικότερα οι επιβαρύνσεις των πολιτών. Σας ερωτώ, λοιπόν, εσάς, κύριοι της Αριστερής Κυβέρνησης, δεν σκεφθήκατε μέσα από αυτή την τροπολογία να θεσπίσετε κάποια μέτρα για ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών, που δεν θα είναι τόσο πιεστικά όσο τα συγκεκριμένα;
Αναφέρομαι στους μακροχρόνια άνεργους. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία. Στο 18% η ανεργία. Από αυτούς το 60% είναι μακροχρόνια άνεργοι, καμιά μέριμνα για αυτούς; Πώς θα πληρούν οι μακροχρόνια άνεργοι τις προϋποθέσεις που θέτει σήμερα αυτή η τροπολογία; Πώς θα πληροί τις προϋποθέσεις ο έμπορος, ο βιοτέχνης, ο επαγγελματίας που έκλεισε το μαγαζί του; Πρόκειται για απολύτως ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».
Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που εκτίμησε ότι θα προστατευθούν περίπου 150.000 δανειολήπτες που αντιστοιχούν στο 60% των στεγαστικών δανείων, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε, προκαλώντας τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τελικά από το σύνολο των 84 δισεκατομμυρίων κόκκινων δανείων θα προστατευτούν μόνο 8 έως 9 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια, δηλαδή ποσοστό 10%!
Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την τροπολογία, διότι έπρεπε να προστατευθούν έστω και οι λίγοι που τελικά θα τύχουν προστασίας. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε, σε όλους τους τόνους, την έστω και μικρή ή συμβολική επιβράβευση των πράσινων δανειοληπτών. Πρόταση για την οποία δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση.
Είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό τους επόμενους μήνες και εφόσον η πλατφόρμα είναι έτοιμη μέχρι τις 30 Απριλίου, να πολλαπλασιαστούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Βεβαίως, τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει φύγει, αλλά τα «κατορθώματά» της θα παραμένουν για να ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.