Χρ. Στρατηγόπουλος: Βίαιος εξορθολογισμός αδικημάτων που τίθεται στο αρχείο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στις 3.000 οι υποθέσεις που αρχειοθετούνται στο Πρωτοδικείο Βόλου

Για βίαιο εξορθολογισμό αδικημάτων που με την αποσυμφορητική νομοθεσία, τίθεται στο αρχείο και παραγράφονται, έκανε λόγο ο Χρήστος Στρατηγόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ο οποίος με βάση στοιχεία από τις Γραμματείες του Πρωτοδικείου Βόλου, είπε ότι με το νόμο Τσιάρα παραγράφονται ήδη 3.000 υποθέσεις, που σημαίνει ότι μειώνεται κατά πολύ η δικαστηριακή – δικηγορική ύλη.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι από τα στοιχεία που συγκέντρωσε μέσω των Γραμματειών των ποινικών σχηματισμών του Πρωτοδικείου Βόλου, μέχρι σήμερα περίπου 3000 υποθέσεις (2600 υποθέσεις αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και περίπου 250 υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και καταδικαστικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό μέχρι 6 μηνών).

Θα προστεθούν και άλλες
«Ήδη μιλάμε για 3000 υποθέσεις και η πρόβλεψη είναι ότι θα προστεθούν σε αυτό τον αριθμό κάποιες λίγες εκατοντάδες ακόμη και ο όγκος των υποθέσεων αυτών που παραγράφονται και τίθενται στο αρχείο, σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τρέχουσας δικαστηριακής – δικηγορικής ύλης», ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΔΣΒ τόνισε ότι πλέον είμαστε στα απτά αποτελέσματα του νόμου Τσιάρα και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα αποσυμφορηθεί η ύλη κατά χιλιάδες και σε αριθμό λίγο μικρότερο από την αντίστοιχη αποσυμφορητική νομοθεσία του νόμου Παρασκευόπουλου (4611/16), αλλά εξίσου σημαντική διαρροή δικαστηριακής – δικηγορικής ύλης, όπως και τότε.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα άδειασμα των πινακίων, όποιος παρακολουθεί συχνά τα πινάκια των ποινικών σχηματισμών του Πρωτοδικείου Βόλου, θα διαπιστώσει ότι σπάνια ξεπερνούν στις 15 υποθέσεις στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και τις 30 στο Μονομελές, που είναι εντυπωσιακά μικρότεροι αριθμοί εισαγόμενων υποθέσεων, σε σχέση με το παρελθόν», επισήμανε.

Ορθόδοξος τρόπος η εκδίκαση
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο υπάρχει και η δικαιοπολιτική όψη, αν η αποσυμφορητική νομοθεσία είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιου είδους ζητήματα. «Θα περιοριστώ να επαναλάβω αυτό το οποίο ήταν και εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης όταν ψηφιζόταν ο ν. 4689, ότι δεν είναι καθόλου ευτυχής που αναγκάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να φέρει μια τέτοια νομοθεσία, γιατί ακριβώς δεν είναι ο σωστός τρόπος για να ξεκαθαρίζουν τα πινάκια των ποινικών σχηματισμών», τόνισε.
Ο ίδιος είπε ότι ο ορθόδοξος δικονομικός τρόπος είναι περισσότεροι δικαστές, περισσότερες αίθουσες, συχνότερες συνεδριάσεις και όχι αυτού του είδους οι ισοπεδωτικές νομοθεσίες, οι οποίες τελικά αφήνουν ως στίγμα στον πολίτη, ότι η Πολιτεία απαξιώνει νομοθεσίες που η ίδια έχει ψηφίσει, απαξιώνει τα ποινικά αδικήματα αυτής της κλίμακας και ότι κάθε 2-3 χρόνια έχει γίνει θεσμός η έκδοση τέτοιων αποσυμφορητικών νόμων ότι μπορούν μια σειρά αδικημάτων να μπαίνουν στο αρχείο ακριβώς με μια διάταξη.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων τόνισε ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αυτού του είδους η αποσυμφορητική νομοθεσία δεν εμφανίζεται καθόλου ή εμφανίζεται σπανιότατα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συμβαίνει με πολύ μεγάλη συχνότητα. Όπως εξήγησε την προηγούμενη δεκαετία, έχουμε πέντε τέτοιες αποσυμφορητικές νομοθεσίες, με αποτέλεσμα ο νόμος να τείνει να γίνει έθιμο και όχι το αντίθετο.
Όπως είπε, στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα από 1 Ιουλίου 2019, υπάρχουν περίπου 115 περιπτώσεις ομάδων αδικημάτων ή εκδοχών αδικημάτων στις οποίες προβλέπεται απειλούμενη ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος η χρηματική ποινή και έκανε λόγο για έναν μεγάλο αριθμό αδικημάτων, που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν σε αυτές τις αποσυμφορητικές νομοθεσίες.
Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών που θεωρούν ότι η Πολιτεία, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δίνουν μια κάποια λύση σε απτά προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, επιτείνοντας όμως την οικονομική κρίση του Δικηγορικού κλάδου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.