Χρηματοδότηση μελετών και μέτρα αποκατάστασης του Φράγματος «Παναγιώτικο» στο Νότιο Πήλιο

Ζητά με αναφορά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις και στους αγωγούς του Φράγματος «Παναγιώτικο» στο Νότιο Πήλιο.
Ο βουλευτής Μαγνησίας, έχοντας λάβει αναλυτική επιστολή από τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, με την οποία γνωστοποιείται η σημερινή κατάσταση των υποδομών του φράγματος και περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα έργα βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών, ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων μελετών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποκατάσταση του ταμιευτήρα, που αποτελεί έργο πνοής για ολόκληρο το Νότιο Πήλιο.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο Χρήστος Μπουκώρος, « η εμφάνιση ρωγμών στο τοιχίο της στέψης του φράγματος και οι διαρροές στον πόδα του φράγματος που παρουσιάστηκαν από την έναρξη λειτουργίας του έχουν επιδεινωθεί, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων και αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερης ζημιάς. Μιας ζημιάς που θα στοιχίσει όχι μόνο οικονομικά, αλλά θα θέσει και σοβαρό ζήτημα υδροδότησης του Νοτίου Πηλίου.
Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει και τις όποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, οι διαρροές εξακολουθούν να είναι αυξημένες, καθιστώντας δυσλειτουργικό ένα φράγμα που καλύπτει τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες του Νοτίου Πηλίου.
Πιο αναλυτικά, το 2009 κατασκευάστηκαν και άρχισαν τη λειτουργία τους τα διυλιστήρια του φράγματος, στα οποία γίνεται η επεξεργασία του πόσιμου νερού και το οποίο μέσω του κεντρικού αγωγού υδροδοτεί το σύνολο των οικισμών του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Από τα διυλιστήρια του φράγματος ξεκινούν οι αγωγοί ύδρευσης και άρδευσης, οι οποίοι διέρχονται μέσω της αγροτικής οδού στα πρανή της κοιλάδας του Πλατανορέματος και καταλήγουν στην περιοχή της Κορώπης. Δυστυχώς, όμως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και έντονων βροχοπτώσεων έχουν σχηματισθεί ρηγματώσεις κατά μήκος της οδού, με αποτέλεσμα την πλήρη έκθεση των αγωγών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία και την ασφάλεια τους. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου ελλοχεύει ο κίνδυνος της ολικής κατάρρευσης των αγωγών και ολόκληρου του έργου» καταλήγει η αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.