Χρήστος Κόλλιας: Βραδεία και επίπονη η διαδικασία επιστροφής στην ευημερία

Ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας.
Μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα», ζήτησε συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναδιάρθρωση του χρέους

Βραδεία και επίπονη θα είναι η διαδικασία επιστροφής στην ευημερία για την ελληνική οικονομία, αλλά «πρέπει να μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι, αν θέλουμε να βγούμε από τα βαλτόνερα της ύφεσης», δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Κόλλιας, που ζήτησε συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα αφορά τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης των δανείων και όχι το παραδοσιακό «κούρεμα».

Ο καθηγητής, συνέστησε συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, ακριβώς γιατί, εφόσον και αν συμβεί αυτό, θα πρέπει σε όλα τα άλλα μέτωπα των προαπαιτούμενων του υλοποιούμενο τρίτου μνημονίου, θα πρέπει να έχουμε αξιολογηθεί με επιτυχία.

Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση δανείων

Όπως ανέφερε, έχει δύο επίπεδα σημασίας η όποια ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, η οποία, σημειωτέον, δε θα λάβει τη μορφή του παραδοσιακού «κουρέματος», αλλά κυρίως τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης των δανείων.

Το πρώτο συμβολικό μήνυμα προς τις αγορές, θα είναι ότι πλέον το Ελληνικό χρέος θα είναι πιο διαχειρίσιμο από πλευράς της Ελλάδος και ότι οι εταίροι και δανειστές, μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, σε ότι αφορά τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και τις υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί θα διευκολύνει και θα επιταχύνει ίσως την επιστροφή της χώρας στις αγορές και στον δανεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά θα αποτελέσει την απαρχή της εξόδου από την περίοδο των μνημονίων και της τυπικής χρεωκοπίας, γιατί από τη στιγμή που δεν μπορεί μια χώρα να δανειστεί από τις αγορές σημαίνει ότι είναι χρεωκοπημένη, ανέφερε ο καθηγητής.

Σε δεύτερο και σημαντικότερο ίσως πρακτικό επίπεδο, σημαίνει ότι θα ελαφρυνθεί ο δημόσιος προϋπολογισμός από τα τοκοχρεωλύσια, που πρέπει να καταβληθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποδεσμευτούν πόροι για παραγωγικές επενδύσεις.

«Δε νομίζω όμως, ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των πολιτών, γιατί οι πόροι που θα αποδεσμευτούν, θα δεσμευτούν για αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι για την υλοποίηση παροχών ή μισθολογικών αυξήσεων», είπε ο κ. Κόλλιας.

Ζητούμενο η τροχιά ανάπτυξης

Ο καθηγητής του Π.Θ. ανέφερε, ότι το μείζον ζητούμενο στη φάση που βρίσκεται η Ελληνική οικονομία, είναι πως θα μπορέσουμε να τη θέσουμε σε τροχιά ανάπτυξης και, δυστυχώς, αυτό παραμένει ακόμα ζητούμενο, τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι αβέβαια και ασταθή.

«Πολλοί από τους υφιστάμενους υπουργούς, στις όποιες μικρές και δειλές προσπάθειες γίνονται για προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργούν προσκόμματα και βάζουν «τρικλοποδιές», όπως στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ, όσο και στο Ελληνικό», δήλωσε, φέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όσον αφορά στον προσδιορισμό του χρονικού ορίου, ο κ. Κόλλιας δεν διακινδύνεψε πρόβλεψη και ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στο τέλος της χρονιάς, που ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθεί η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, να λάβουμε μια δεσμευτική υποσχετική ότι αυτό θα συμβεί το 2018 ή το 2020.

Το φορολογικό αρμοδιότητα της κυβέρνησης

Η ασφυκτική φορολογική πολιτική που ασκείται, δεν είναι μια συγκεκριμένη δέσμευση στα πλαίσια του μνημονίου, δήλωσε ο Χρήστος Κόλλιας. Όπως εξήγησε, η δέσμευση έναντι των εταίρων δανειστών μας, αφορά την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, αλλά τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης.

«Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της προσπάθειας αύξησης των φορολογικών εσόδων, η οποία στην πράξη αρχίζει και αποδεικνύεται ατελέσφορη.

Με την ελάφρυνση του χρέους, μην περιμένουμε να δούμε μια ιδιαίτερη ελάφρυνση στην φορολογική επιβάρυνση, αν και αυτό θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα πολίτη, αλλά και για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, από την οποία θα προέλθει και η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας», δήλωσε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομίας.

«Φυσιολογική η σκέψη επιχειρηματιών για αλλαγή έδρας»

Το ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις αναζητούν αλλαγή φορολογικής έδρας, ανέφερε ότι είναι ένα πολύ κακό μαντάτο για την οικονομία, που πιθανόν σήμερα να μην επηρεάζει τα μεγέθη του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά σε ένα δύο χρόνια, αν όντως αυτές οι επιχειρήσεις φύγουν από την Ελλάδα, αυτό θα έχει ένα πολύ σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις φορολογικές εισπράξεις και, κατά συνέπεια, στα μεγέθη του προϋπολογισμού και άρα, στη δυνατότητά μας ή όχι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει στα πλαίσια των δεσμεύσεων.

Ο κ. Κόλλιας χαρακτήρισε φυσιολογική αντίδραση των επιχειρηματιών που σκέφτονται να αλλάξουν έδρα, γιατί έτσι δουλεύει η αγορά και η οικονομία και τόνισε ότι ένα ζητούμενο είναι να ελαφρυνθούν οι παντός είδους επιβαρύνσεις που υπάρχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μια σημαντική διάσταση είναι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος. «Αν από έτος σε έτος το νοικοκυριό και ο μικρός και μεσαίες επιχειρηματίας, δε γνωρίζει με τι καθεστώς θα φορολογηθεί το επόμενο έτος, αυτό είναι μια συνταγή που διώχνει ή αποτρέπει επενδυτική δραστηριότητα. Ακόμη και η συζήτηση για τη φορολογία το 2017, επιβραδύνει και αποτρέπει επενδύσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομικές αποφάσεις από πλευράς των νοικοκυριών».

Εν κατακλείδι, ο καθηγητής ζήτησε να μην έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η επιστροφή στην ευημερία είναι προ των πυλών.

«Θα είναι μια πολύ βραδεία και επίπονη διαδικασία, στην οποία όμως θα πρέπει να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι, αν θέλουμε να βγούμε από τα βαλτόνερα της ύφεσης στα οποία τσαλαβουτάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.