Μέτρα «ασπιρίνη» για την ανακούφιση μερίδας πολιτών χαρακτήρισε την επιστροφή ενός ενοικίου και το εφάπαξ βοήθημα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία Δημήτρης Τσιμπανάκος.
Σχολιάζοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είπε πως η κυβέρνηση από τη μια τσέπη πήρε πολλά και από την άλλη φαίνεται να δίνει μόλις ένα κλάσμα από αυτά που πήρε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις ενέργειες ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσιμπανάκο, η αγορά είναι ασύδοτη, τα ολιγοπώλια ευδοκιμούν, με την κερδοσκοπία να έχει επεκταθεί παντού.
Η κυβέρνηση, εξήγησε ακολουθεί την ίδια στρατηγική που χρησιμοποίησε και στο παρελθόν με το food pass, στην ενέργεια με το fuel pass και τις επιδοτήσεις με τους λογαριασμούς, αλλά και με την «εθελοντική» εισφορά στα κέρδη των τραπεζών, αλλά και τώρα με την επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές.
«Άμα θέλετε να βάλουμε και τον παράγοντα του «μαξιλαριού» του 1,1 δισ ευρώ που προέκυψε θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς γίνεται να συμβαδίζουν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα 4,8% του ΑΕΠ, με τα θηριώδη ληξιπρόθεσμα χρέη και τη στάση πληρωμών στην αγορά είτε αφορούν δημόσια έργα είτε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Τσιμπανάκος και έκανε λόγο για ένα επαναλαμβανόμενο πολιτικό μοτίβο από την κυβέρνηση.
Υπογράμμισε ότι από το 2019 τα υπερπλεονάσματα προκύπτουν μέσω των φόρων από το ΦΠΑ που ξεπέρασε το 38% σε σχέση με το 34,5% το 2019. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απορρίπτει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι το 1,1 δισ ευρώ προέκυψε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς το συγκεκριμένο ποσό είναι κατά 50% μειωμένο από τις προσδοκίες της ΑΑΔΕ και τη μελέτη που έχει εκπονήσει.
Ειδικότερα τα έσοδά της από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έφτασαν στα 1,9 δισ. όσα κατ’ επανάληψη εκτιμά το οικονομικό επιτελείο σε όλες τις δηλώσεις τα τελευταία χρόνια. «Ρωτάμε, ποιο είναι το ποσό που έκανε δεκτό η επιτροπή των εσόδων λόγω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της καλύτερης συμμόρφωσης .
Έτσι από τη μια έχουμε αυτόν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται αυτά τα θηριώδη υπερπλεονάσματα και από την άλλη μεριά έχουμε ένα σπασμωδικό αφήγημα της κυβέρνησης που προσπαθεί να διαμορφώσει μια κατάσταση η οποία δεν είναι η πραγματική. Προφανώς κάποια από αυτά τα μέτρα είναι ανακούφισης, αλλά δεν λύνουν τα δομικά προβλήματα που έχουν κάνουν με τον πληθωρισμό, το κόστος ζωής, τα ενοίκια, το πως οι συνταξιούχοι βιώνουν μια κατάσταση μετά από ένα πανάκριβο πασχαλινό τραπέζι» ανέφερε ο κ. Τσιμπανάκος, επισημαίνοντας επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ ζητούν τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, όπως η επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του κόμματος που αφορά σε 380.000 συνταξιούχους που βρίσκονται στα χαμηλά, είναι να δίνονται επιπλέον από 70 έως και 150 ευρώ τον μήνα και το συνολικό κόστος στον δημοσιονομικό χώρο είναι 540 εκατομμύρια ευρώ.
Σε πολιτική εγρήγορση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Από τον Νοέμβριο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ο κ. Τσιμπανάκος όταν και αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, θέτει ζητήματα στην πολιτική ατζέντα για την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα για τους εποχιακούς πυροσβέστες, το ΕΣΥ, πετυχαίνοντας αρκετά. Αυτή τη στιγμή το κόμμα προσπαθεί να φέρει προς τα κάτω τον κεντρικό του πολιτικό άξονα και να έλθει σε διάδραση με τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό στις 3 Μαΐου στη Λάρισα θα γίνει η περιφερειακή συνδιάσκεψη Θεσσαλίας και θα γίνει εκτενής συζήτηση για το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, ζητήματα υποδομών, για το δημογραφικό και κοινωνικά θέματα.
«Το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της βραχυπρόθεσμης οικονομικής στήριξης που αναπτυξιακά σε επίπεδο υποδομών, έργων που πρέπει να γίνουν ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη».
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανακόλουθη στις δεσμεύσεις της για αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, καθώς ο κ. Ταχιάος δήλωνε πως σε λίγους μήνες μετά από την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες θα έμπαιναν οι μπουλντόζες, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Αντίθετα στην πραγματικότητα το μόνο που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Τσιμπανάκο, είναι μια αόριστη δέσμευση ότι όλα τα έργα θα ολοκληρωθούν το 2027.
Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ακόμα ότι στο ζήτημα των προσωρινών αποκαταστάσεων η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί, αλλά η κυβέρνηση ουσιαστικά φάνηκε αναποτελεσματική σε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στους πολίτες της Θεσσαλίας.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου




























