Διαγραφή οφειλών για 47.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

Πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές 6.000 € ή εξόφληση 60% του δανείου

Πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες δανείων, με διαγραφή οφειλών για 53% των δανειοληπτών, χάρισμα ποσών, οριζόντιο κούρεμα και μείωση δόσεων, από κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ανακοίνωσε από το Βόλο ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου εργασίας σε θέματα ακίνητης περιουσίας Μάριος Μουζάλας. Ο σύμβουλος του υπουργείου αναφέρθηκε και στην έκταση της πρώην Βαμβακουργίας στο Βόλο, τονίζοντας ότι μέρος της έκτασης θα γίνει φοιτητικές εστίες, κατοικίες, ενώ χώρος θα αποδοθεί στην πόλη.

Όπως ανέφερε σε εκδήλωση της ενημερωτικής εκδήλωσης της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΕΚ Κεντρικής Ελλάδας, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, νέα υπουργική απόφαση που αφορά τα δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ, έχει δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανεισμού και η δεύτερη προσδιορίζει όρους διευκόλυνσης αποπληρωμής των δανείων.
Ο σύμβουλος του υπουργείου τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικοί πρώτοι όροι που αφορούν όσους έχουν οφειλή ως 6.000 € ή έχουν καλύψει το 60% του δανείου που είχαν λάβει, που με αίτησή τους διαγράφεται το υπόλοιπο του χρέους τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, από τους 82.000 δανειολήπτες (ποσοστό 72% έχει οφειλές), ενώ η παραπάνω ρύθμιση αφορά περίπου 47.000 ανθρώπους (ποσοστό 53%), που πλέον δεν θα χρωστούν ούτε Ευρώ.

«Όσοι παραμένουν σε δανεισμό, που είναι περίπου 35.000 θα δουν τη μηνιαία τους δόση να μειώνεται 50-70%, ανάλογα με την οφειλή τους», τόνισε ο σύμβουλος του υπουργείου, που πρόσθεσε ότι στα δάνεια που οφείλονται γίνεται πλέον ένα οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 15%.
Για παράδειγμα, ανέφερε αν κάποιος είχε πάρει δάνειο 100.000 € θεωρείται ότι είχε λάβει 85.000 € και πάνω στο ποσό αυτό ορισμένες ευάλωτες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οικογένειες με ΑμεΑ ή με αναπηρία και μονογονεϊκές οικογένειες, έχουν επιπλέον 10% έκπτωση του ποσού που οφείλουν, ενώ οι πολύτεκνοι 20% έκπτωση. «Σ’ αυτό το νέο ποσό έρχονται και εφαρμόζονται οι νέοι όροι διευκόλυνσης της αποπληρωμής», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Διαγράφονται τόκοι
Ο σύμβουλος του υπουργείου εργασίας σε θέματα ακίνητης περιουσίας, δήλωσε ότι οι νέοι όροι διευκόλυνσης έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Τη διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας που εκτιμώνται στα 200 εκ. €, ενώ όσοι τόκοι έχουν πληρωθεί, θεωρούνται πλέον ως εξοφληθέν μέρος του κεφαλαίου.
Επίσης δίνεται μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής 10 ετών και ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων οδηγεί σ’ αυτές τις μειώσεις, τόνισε ο Μάριος Μουζάλας.

Η υπουργική απόφαση θεσπίζει ότι σε περίπτωση που κάποιος χρωστάει πολλά χρήματα και το ποσό δόσης είναι μεγάλο, δικαιούται, εφόσον το εισόδημά του δεν ξεπερνάει τις 35.000 € ετησίως, να ζητήσει με ξεχωριστή αίτηση, η ετήσια δόση του να μην ξεπερνάει το 10% του οικογενειακού του ετήσιου εισοδήματος.

Ακόμη και πάγωμα οφειλών
Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει ειδικά μέτρα για τους άνεργους, που δικαιούνται να ζητήσουν μέχρι και για τρία χρόνια πάγωμα της οφειλής τους.
Επίσης για κάποια οικογένεια που μπορεί να αποδείξει αδυναμία πληρωμής, λόγω ασθένειας ή άλλου λόγου, για όσο διάστημα είναι σ’ αυτή την κατάσταση, μπορεί να ζητήσει να παγώσει ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου.
«Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στο να μπορέσει ο δανειολήπτης με βελτίωση της καθημερινότητας του και όρους που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, να προχωρήσει σταδιακά στην εξόφληση του δανείου του, χωρίς να «πνίγεται» και το χρέος να γίνεται βραχνάς», επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Ο τρίτος άξονας δανειοληπτών που απομένει για να επιλυθεί είναι οι δανειολήπτες από τράπεζες με επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ και ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι αυτοί οι δανειολήπτες είναι στην πιο δύσκολη θέση απ’ όλους, διότι έχουν κανόνες τραπεζικού δικαίου και κινδυνεύουν. «Η δυσκολία γι’ αυτή την κατηγορία δανειοληπτών, είναι ότι τα χρήματα δεν είναι του ΟΕΚ αλλά των τραπεζών και πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης με τις τράπεζες», τόνισε και πρόσθεσε ότι επιτροπή του υπουργείο επεξεργάζεται το θέμα και βρίσκεται ακόμη στην αναζήτηση στοιχείων των δανειοληπτών, διότι ο ΟΕΚ δεν τα παρέδωσε και αναζητούνται από τις τράπεζες.
Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν αυτά τα στοιχεία (μέχρι τώρα 45.000 δανειολήπτες με 1,5 δις € δανεισμού), να γίνει επεξεργασία και να εξεταστεί η πρόταση που θα διαμορφωθεί, ώστε να έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από τις τράπεζες.

Πολιτική επιλογή
Ο Μάριος Μουζάλας τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι μια πολιτική επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης, να λυθεί αυτός ο «Γόρδιος Δεσμός», να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκτήσουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια «ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε μια καινούρια στεγαστική πολιτική».

Ο σύμβουλος του υπουργείου τόνισε ότι αν δεν λύσει κάποιος το παρελθόν, δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα αν δεν αντιμετωπίσει αδιευκρίνιστες καταστάσεις, χρέη και ανθρώπους που θα έχαναν τα σπίτια τους. «Για μας όλα αυτά εντάσσονται στην πολιτική να μπορέσουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τα σπίτια και ταυτόχρονα να ξαναδώσουμε την έννοια της κοινωνικής παροχής, που έχει κατακρεουργηθεί, να ξαναβγάλουμε τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια άλλου είδους σύγχρονη στεγαστική πολιτική με στόχο τις πραγματικές ανάγκες και όχι το όνειρο της ιδιοκτησίας», είπε ο κ. Μουζάλας.

Για την έκταση της Βαμβακουργίας
Αναφερόμενος στο θέμα αξιοποίησης της έκτασης της πρώην Βαμβακουργίας στη Ν. Ιωνία ο κ. Μουζάλας είπε ότι εδώ και 50 χρόνια είναι χώρος σκουπιδιών, ναρκωτικών και ενόχλησης.
Στο υπουργείο δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας, τόνισε, που προσπαθεί να θεμελιώσει μια καινούργια αντίληψη αξιοποίησης της περιουσίας.

Ο σύμβουλος του υπουργείου δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό έγινε επαφή με το Πολυτεχνείο του ΠΘ που ανέλαβε να κάνει τη μελέτη, στην οποία θα προβλέπονται κάποιες χρήσεις για τις ανάγκες της Πολυτεχνικής Σχολής – που έτσι κι αλλιώς έχει μεγάλη ανάγκη – όπως αίθουσες, φοιτητικές εστίες και ταυτόχρονα θα αποδοθούν μέσα από την πολεοδόμηση που θα γίνει, χώροι πράσινου, χώροι κατοικίας και εμπορικοί χώροι, στην πόλη, διότι η έκταση είναι κομμάτι της, ακουμπάει στην πόλη.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο αυτό συνδυάζει την ακίνητη περιουσία ενός φορέα (ΟΑΕΔ), την Παιδεία, την κατοικία και την πόλη και επισήμανε ότι αυτή είναι η αντίληψη στο πως πρέπει να αξιοποιείται η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων.
Τέλος, τόνισε ότι υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση και εκτίμησε ότι μετά τις μελέτες που ανέλαβε το Π.Θ. γρήγορα θα υπάρξει η απόφαση πολεοδόμησης και στη συνέχεια θα εξεταστεί πως θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.