Δημ. Σαρηγιάννης: «Φως στο τούνελ της πανδημίας, μέχρι το Πάσχα, εάν δεν υπάρξουν νέες μεταλλάξεις»

Αποκλιμάκωση της κατάστασης και στο Νομό Μαγνησίας, εκτιμά ο Καθηγητής

Για πιθανή αποκλιμάκωση της πανδημίας μέχρι το Πάσχα, εφόσον δεν υπάρξουν εκ νέου μεταλλάξεις, έκανε λόγο ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., μιλώντας στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ». Ο κ. Σαρηγιάννης είπε αισιόδοξα πως μπορούμε να δούμε «φως στο τούνελ της πανδημίας», με όπλο πάντα τον εμβολιασμό. Στην ίδια φάση αποκλιμάκωσης, όμως, εκτιμά ότι είναι και η Μαγνησία, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν μια ξεκάθαρη πτωτική πορεία, η οποία μάλιστα θα διατηρηθεί.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο διανύουμε μια φάση σταθερότητας σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, η οποία είναι ουσιαστικά «δυναμική ισορροπία», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος. Μάλιστα, κάνει λόγο για μια σταθεροποίηση που ο μέσος όρος της αγγίζει τα 19.000 με 20.000 κρούσματα.

Η «δυναμική ισορροπία» εξαρτάται

από δύο κύριες παραμέτρους

Ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι η «δυναμική ισορροπία» εξαρτάται από δύο κύριες παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η πορεία του εμβολιασμού και η τρίτη δόση, ο ρυθμός του οποίου, μάλιστα, όπως τόνισε, έχει πέσει. Η άλλη παράμετρος είναι το κατά πόσο εύκολα χάνουν την ανοσία τους άνθρωποι που έκαναν τις δύο δόσεις ή νόσησαν χωρίς να προλάβουν να προβούν στην τρίτη δόση, και σε ποια ηλικιακή κλίμακα ανήκουν.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης η πρώτη παράμετρος προστατεύει από την πανδημία και μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωσή της, ενώ η δεύτερη μας εκθέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους απέναντι στον κορωνοϊό.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η κατάσταση της σταθεροποίησης  που επικρατεί αυτό το διάστημα, μπορεί να εξελιχθεί με δύο τρόπους. Είτε να αυξηθούν πάλι τα κρούσματα και να υπάρξει ακόμα μια κορύφωση της πανδημίας μέχρι το τέλος του μήνα, είτε να επέλθει  αποκλιμάκωση, με ακόμα μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων. Στην δεύτερη περίπτωση της αποκλιμάκωσης, ο Καθηγητής σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε προς τα εκεί, εφόσον και εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. «Το πραγματικό ερώτημα είναι όχι αν θα κάνουμε καρναβάλια, αλλά πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον εμβολιασμό», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες όσο βελτιώνονται τόσο πιο πολύ αποδυναμώνεται ο ιός. Με την καλυτέρευση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας θα μπορούμε όλοι μας να φερόμαστε πολύ διαφορετικά απέναντι στην πανδημία σε σχέση με τώρα.

Πιθανή η πλήρης αποκλιμάκωση το Πάσχα

Φάνηκε δε ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα υπάρξει «φως στο τούνελ της πανδημίας» μέχρι το Πάσχα, εφόσον, όπως τόνισε, δεν υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις και συνεχίσει ο έντονος ρυθμός των εμβολιασμών. «Όσο πιο γρήγορα λήξουμε τη διασπορά, τόσο πιο εύκολα θα αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, ενώ θα μειωθούν οι θάνατοι και το σύστημα θα γίνει πιο λειτουργικό», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Αποκλιμάκωση κρουσμάτων στη Μαγνησία

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται και ο Νομός Μαγνησίας με διακυμάνσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα ισορροπούν προς μια πτωτική πορεία. «Η πρόβλεψή μου για τη Μαγνησία είναι θετική και πιστεύω θα συνεχίσει η πτωτική της πορεία σχετικά με την πανδημία και τα κρούσματα», εκτιμά ο Καθηγητής, ενώ συμπλήρωσε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι σημαντική και θα έρθει μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.