Δήμαρχος Σκοπέλου: «Αν δεν γίνει το αντιπλημμυρικό στον Αγνώντα θα θρηνήσουμε θύματα»

Ο Σταμάτης Περρίσης αναφέρθηκε και στη γενική διακοπή ρεύματος χθες το πρωί

Το γεγονός ότι αν δεν γίνει το αντιπλημμυρικό έργο στον Αγνώντα θα θρηνήσουμε θύματα, προειδοποίησε ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για τα προβλήματα που υπήρξαν από τις βροχοπτώσεις και τη διακοπή ρεύματος για πάνω από δύο ώρες χθες το πρωί στο νησί.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στη Σκόπελο, τα οποία προβλήματα εντοπίζονται στο αγροτικό δίκτυο και σε επιστολή που έστειλε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισημαίνει την ανάγκη χρηματοδότησης του αντιπλημμυρικού έργου στον Αγνώντα.

«Εάν γίνει καλοκαιρινή περίοδο έντονο φαινόμενο, ανάλογο του 2015, δεν θα έχουμε απλά καταστροφές στην περιοχή, αλλά θα θρηνήσουμε θύματα, γιατί εγκλωβίζεται ο κόσμος στον οικισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περίσσης.
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι το έργο «κολλούσε» στο ότι δεν είχε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρότι η εισήγηση ήταν ότι δεν χρειάζεται και τελικά βρέθηκε λύση από τις απαντήσεις των αρμόδιων οργάνων και ζητά να χρηματοδοτηθεί για να γίνει άμεσα, γιατί αν και είναι ένα έργο που δεν φαίνεται, είναι πολύ κρίσιμο, όπως τα έργα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που δεν βλέπει κανείς, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορούμε.
Σύμφωνα με τον κ. Περίσση, η μελέτη του έργου είναι έτοιμη από το 2020 και αναμένουμε χρηματοδότηση, που είναι της τάξης των 2,5 εκ. €.

Η διακοπή ηλεκτροδότησης
Αναφορικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω βλάβης ο κ. Περίσσης δήλωσε ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπήρξε το πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε στα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι του φαίνεται παράξενο οι έντονες βροχοπτώσεις να συνέτειναν στην αποκάλυψη κάποιας αστοχίας υλικού, γιατί κάθε νέο μεγάλο σύστημα που εγκαθίσταται πιθανά αν δεν λειτουργήσουν σε ακραίες συνθήκες σε ορίζοντα 2-3 ετών, να γίνει αντιληπτή κάποια – αν υπάρχει – αστοχία υλικού ή κάποιο άλλο πρόβλημα.

Περιγράφοντας τα προβλήματα, ο δήμαρχος είπε ότι παρουσιάστηκαν σε συστήματα ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μόνο που δουλεύουν με αντλητικά συστήματα για τη μεταφορά του νερού ώστε να έχει σταθερή πίεση και αν δεν υπάρχει γεννήτρια, το πρόβλημα διαρκεί όσο και η διακοπή του ρεύματος.

«Δεν μάθαμε και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ τι ακριβώς συνέβη, αν υπήρχε αστοχία, υπήρχε κάποιο πρόβλημα ή η διακοπή οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις. Αν είναι με τις έντονες βροχοπτώσεις να συμβαίνει αυτό, τότε θα είναι χειρότερα τα πράγματα τον χειμώνα», επισήμανε ο δήμαρχος Σκοπέλου.
Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να συνέβη κάτι που δεν το ξέρουμε, αλλά σημασία έχει να φροντίσουν να μην συμβεί ξανά.

Σύμφωνα με τον κ. Περίσση, το καλό είναι ότι διακοπή του ρεύματος έγινε στις 7.30 το πρωί και μέχρι τις 9.30-10, είχε δοθεί ρεύμα από την εναλλακτική γραμμή και αποδείχτηκε πολύ σωστή η δυνατότητα της εφεδρικής γραμμής, που στην προκειμένη περίπτωση έσωσε τα τρία νησιά.

Επίσης ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ πιάστηκε στον «ύπνο» γιατί δεν περίμενε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί θα είχε πολύ καλύτερη επιφυλακή στα συστήματά της στο Πήλιο και στα συστήματα που γίνεται μεταγωγή του ρεύματος και το ρεύμα θα δινόταν εντός 30 λεπτών και όχι σε πάνω από δύο ώρες. «Φάνηκε ότι πρέπει να υπάρχει και εκεί μια ετοιμότητα ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, για οποιοδήποτε πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

Σημαντική η επένδυση
Ο κ. Περίσσης ζήτησε να μην απαξιώνουμε σε καμία περίπτωση το τεράστιο έργο που έγινε και έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα για την παροχή ρεύματος στα νησιά.
Όπως είπε, η συγκεκριμένη επένδυση για διασύνδεση των νησιών από την Εύβοια, που έγινε είναι εξαιρετικά σημαντική για τις Σποράδες και η μεγάλη εικόνα είναι ότι μετά τη διασύνδεση με το δίκτυο του εθνικού κορμού, ούτε παράπονα αυξομειώσεων τάσης υπήρχαν, ούτε και διακοπές εν μέσω του καλοκαιριού.
«Αυτό για μας ήταν πρωτόγνωρο. Για οι διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι ήταν μικρές αλλά γινόταν πάντα το βράδυ όταν υπήρχε μεγάλος φόρτος και γινόταν σε όλο το νησί ή ένα μεγάλο κομμάτι του. Αυτό το φαινόμενο δεν το είχαμε φέτος ούτε μια φορά», εξήγησε ο δήμαρχος.

Πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για πολύ καλή χρονιά φέτος για τον τουρισμό, τονίζοντας ότι η πραγματική εικόνα θα φανεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν πληρωθούν τα έξοδα.
Όπως είπε φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά, από τα αποτελέσματα, η Σκόπελος άντεξε σε πολύ υψηλό φόρτο τουριστών, ήταν πιο όμορφο και λειτουργικό από κάθε άλλη χρονιά σε όλα τα επίπεδα, από το ζήτημα του πάρκινγκ μέχρι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και την παροχή υπηρεσιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.