Δύσκολη εξίσωση η ένταξη επαγγελματιών στις ρυθμίσεις οφειλών

Σύμφωνα με τον Δημ. Παππά πρόεδρο των φοροτεχνικών ελ. επαγγελματιών

Δύσκολη είναι η εξίσωση για την ένταξη επαγγελματιών στις ρυθμίσεις των οφειλών τους, διότι είναι πολλές οι ρυθμίσεις (ανάλογα με την περίοδο), πολλές οι προϋποθέσεις και πολλοί είναι αυτοί που στο τέλος φτάνουν να έχουν 3 και 4 ρυθμίσεις! Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, με την υπάρχουσα κατάσταση θα καταφέρουν να μπουν σε ρύθμιση πολλοί λόγοι οφειλέτες.

Οι ρυθμίσεις σε 72 και 120 που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση αφορούν πολύ κόσμο και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, ειδικά όσους έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις τους στο διάστημα από το 2021 και μετά, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτριος Παππάς πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας.
Όπως είπε, ακούγεται πολύ καλό γιατί θα έδινε μεγάλη ανάσα τους επαγγελματίες, αλλά όπως ψηφίστηκε και εφαρμόζεται, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, τόσο για τους φοροτεχνικούς, όσο και για τους οφειλέτες.

Όπως εξήγησε, υπάρχει πρόβλημα γιατί είναι πολλές οι ρυθμίσεις (ανάλογα με την περίοδο), πολλές οι προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα κάποιος οφειλές να φτάσει στο τέλος να έχει 3 και 4 ρυθμίσεις!
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή, στο πότε υπήρχε η οφειλή, πως ήταν, πότε πληρώθηκε και δεν είναι εύκολο να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση», επισήμανε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο προσπαθεί να συγκεράσει και να ρυθμίσει πολλές παραμέτρους, ώστε να μην αδικηθούν κάποιοι, να μην ωφεληθούν κάποιοι οι οποίοι είναι επαγγελματίες οφειλέτες και γενικά είναι πολύ δύσκολη η εξίσωση.
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι βγήκε μια διευκρινιστική εγκύκλιος που προσπάθησε να λύσει κάποια θέματα και εκτίμησε ότι θα βγουν και νέες. Συνέστησε σε οφειλέτες που κάνουν αίτηση και δεν υπάρχει ανταπόκριση, να προσπαθήσουν ξανά, να δουν κάποιες λεπτομέρειες και να αναμείνουν, καθώς η προθεσμία λήγει τον Ιούλιο.
Όπως είπε, εάν κάποιος κάνει τη ρύθμιση, εντός τριών εργασίμων ημερών πρέπει να πληρώσουν και πρέπει να έχουν τον νου τους να έχουν τα χρήματα, γιατί αλλιώς την χάνουν και πρέπει να κάνουν αίτηση από την αρχή.
Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών είπε ακόμη ότι η Εφορία έχει εξελιχθεί πολύ και όταν υπάρχει οφειλή προχωρά άμεσα στην κατάσχεση λογαριασμών και να συνέχεια πρέπει να πληρώσει κάποιος, να κάνει ρυθμίσεις και να γίνει κάποια διαδικασία.

«Ο κόσμος βλέπουμε ότι θέλει να είναι συνεπής, αλλά πολλές φορές δεν μπορεί και θα πρέπει να έχει τον νου του και να κάνει καλύτερο προγραμματισμό», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών από την εμπειρία του είπε ότι η οικονομία άρχισε να συνέρχεται από την περίοδο του κορωνοϊού, που υπήρχε μεγάλος κλυδωνισμός της αγοράς και πάνω που το σύστημα άρχισε να συνέρχεται με τις επιδοτήσεις προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, που επέφερε το τελειωτικό χτύπημα στους επαγγελματίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων οι λογαριασμοί ενέργειας θυμίζουν τηλεφωνικό νούμερο…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.