Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, εγκρίθηκε για το έτος 2022 η υλοτομία ή η αποκλάδωση των δασικών δέντρων, που βρίσκονται κάτω από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροδότησης μέσης και χαμηλής τάσεως της ΑΔΜΗΕ και σε λωρίδα πλάτους 4-6 μέτρων, σ΄ ολόκληρη την έκταση του Νομού Μαγνησίας, τα οποία εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των γραμμών και αποτελούν κίνδυνο προκλήσεως δασοπυρκαγιών.
Η υλοτομία των δασικών δέντρων θα γίνεται χαμηλά στο έδαφος και η κλάδευση κατά τρόπο που να μη βλάπτεται η αξία και η αισθητική εμφάνιση των αποκλαδωμένων δέντρων.
Οι υλοτομικές εργασίες θα γίνουν από την ΑΔΜΗΕ, αφού ληφθεί πρώτα η συγκατάθεση των ιδιοκτητών ή διακατόχων και τα δασικά προϊόντα θα διατεθούν από τους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ισχύουσα νόμιμη διαδικασία.
Σύμφωνα με την απόφαση, για τα πλατάνια και την πιθανότητα εμφάνισης-μετάδοσης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους (χαλάρωση και μαρασμός κόμης-νέκρωση φλοιού-έλκη) και με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του παθογόνου, θα πρέπει κατά τη διεκπεραίωση των εργασιών σας, που σχετίζονται με την εκτέλεση υλοτομιών αλλά και χωματουργικών εργασιών, πριν και μετά τη χρήση μηχανημάτων και εργαλείων αυτά να καθαρίζονται καλά από υπολείμματα (πριονίδι) και να βαπτίζονται σ΄ ένα υδατικό διάλυμα χλωρίνης (ένα μέρος κοινή χλωρίνη σε τέσσερα μέρη νερού) ή να τρίβονται και να ξεπλένονται συστηματικά με τη χρήση πράσινου οινοπνεύματος.
Σε περίπτωση που διαπιστώνονται τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει «άμεσα να ενημερώνετε τα Δασαρχεία Περιφερείας μας. Τα υπολείμματα των υλοτομιών θα απομακρύνονται με ευθύνη της ΑΔΜΗΕ.»































