Έλλειψη αντιδραστηρίων για τον ιό του AIDS

Την αδιαφορία της κυβέρνησης επισημαίνουν με ερώτησή τους Βουλευτές της ΝΔ

Την επίσπευση της διαδικασίας για την προμήθεια των απαιτούμενων αντιδραστηρίων εργαστηριακής επιβεβαίωσης για την εξέταση του HIV ιού, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η ανεπάρκεια και η αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγούν σε υγειονομική βόμβα, θέτοντας ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί προς τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, από πλευράς υπουργείου, για την έγκαιρη προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ΗΙV ιό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η αδιαφορία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι άνευ προηγουμένου, ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής και αποδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο την ανεύθυνη στάση της απέναντι στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν τα εξής: «Οι παραγγελίες των εξετάσεων για τον ιατρικό έλεγχο των νοσούντων από τον ιό HIV (AIDS) έχουν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες στο Κέντρο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εκκρεμούν περίπου 8.500 εξετάσεις, 600 δείγματα εκκρεμούν στο εργαστήριο της ΕΣΔΥ στην Αθήνα και 230 στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αναφοράς έχει διαθεσιμότητα για το επόμενο δίμηνο και καλείται εκ νέου να υλοποιήσει διεθνή διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει τη διενέργεια εξετάσεων.

Το μείζον αυτό ζήτημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων διογκώνει καθημερινά το πρόβλημα της καθυστέρησης παράδοσης εξετάσεων στους οροθετικούς ασθενείς. Η Ιατρική κοινότητα αλλά και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», επανειλημμένα έχουν επισημάνει πως η εξάλειψη της νόσου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, καθώς έτσι καθίστανται μη μεταδοτικοί.

Η επαναλαμβανόμενη άρνηση του υπουργείου να επισπεύσει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την προμήθεια αντιδραστηρίων από τους αρμόδιους φορείς (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ) και η τραγική αδιαφορία που επιδεικνύει σε αυτό το μείζον θέμα δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα της κοινωνίας. Σας καλούμε έστω και τώρα να επισπεύσετε τις διαδικασίες και να δώσετε άμεσα λύση στους ασθενείς, βάζοντας ένα τέλος σε όλη αυτή την αγωνία τους».

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό, σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ συγχρόνως θέτουν ζήτημα επίσπευσης της διαδικασίας για την προμήθεια των αντιδραστηρίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.