Διαδικτυακή ενημερωτική επιστημονική εκδήλωση για το μονοδοσικό εμβόλιο Covid-19 της Jahnsen (Johnson& Johnson), πραγματοποιήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Γενικής του Συνέλευσης τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση των μελών του, ώστε να μπορέσουν έπειτα με τη σειρά τους κι εκείνοι να ενημερώσουν τους πολίτες.
Τη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν φαρμακοποιοί δια ζώσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε κεντρικό Ξενοδοχείο του Βόλου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας έναντι της Covid-19, καθώς επίσης και φαρμακοποιοί μέσω του διαδικτύου. Τονίζεται από τον Σύλλογο, ότι ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας εκείνος που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τον εμβολιασμό.
Ο Σύλλογος παραθέτει προς ενημέρωση του κοινού κάποια από τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Γιώργου Βερνίκου, επικεφαλής της θεραπευτικής ομάδας των εμβολίων της Jahnsen για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge.
Συγκεκριμένα:
-Το εμβόλιο έχει ιικό φορέα ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26
-Ένα φιαλίδιο έχει πέντε δόσεις του εμβολίου
-Χορηγείται σε άνω των 18 ετών άτομα. Για άτομα κάτω των 18 ετών υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη για το αν επιτρέπεται ο εμβολιασμός τους
-Οι πιο σοβαρές παρενέργειες είναι ο συνδυασμός θρόμβωσης με θρομβοπενία με συχνότητα 0,31/100.000 (στοιχεία από ΗΠΑ 35 περιστατικά σε 11,2 εκ. εμβολιασμέους)
-Έχουν αναφερθεί περιστατικά αναφυλαξίας 15 λεπτά μετά από τον εμβολιασμό. Άλλες παρενέργειες είναι πόνος στο χέρι, κόπωση, μυαλγία, ναυτία, κεφαλαλγία μέχρι μετά από 2 μέρες από τον εμβολιασμό και μέσα σε 2-3 μέρες υποχωρούν τα συμπτώματα.
-Παρέχει προστασία από μέτρια- σοβαρή/κρίσιμη για την Covid 19, 66,9% και 66,1% 14 και 28 ημέρες μετά την πρώτη εφάπαξ δόση αντίστοιχα. Προστασία από σοβαρή/κρίσιμη Covid-19, 76,7% και 85,4%, 14 και 28 μέρες μετά την πρώτη εφάπαξ δόση αντίστοιχα. Παρέχει 100% προστασία από τη νοσηλεία, 28 ημέρες μετά την πρώτη εφάπαξ δόση.
-Οι λήπτες του εμβολίου παρήγαγαν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά τη διάρκεια τουλάχιστον οκτώ μηνών έναντι όλων των παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα
-Σε σχέση με στοιχεία συγχορήγησης με το αντιγριπικό εμβόλιο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (ένδειξης ή αντένδειξης)
-Δεν έχει αποδειχθεί η άμεση ή έμμεση επίδραση σε εγκυμοσύνη και θα πρέπει να εξετάζεται η χορήγησή του κατά την εγκυμοσύνη μόνο όταν τα πιθανά οφέλη υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων. Δε μεταφέρεται με τον θηλασμό, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν επηρεάζει αν το εμβολιασμένος έχει κάνει χρήση αντισυλληπτικών.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας εκ του νόμου επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα υγείας, προτείνει στους πολίτες να εμβολιαστούν προς όφελος των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου, ώστε να επιστρέψει η κοινωνία συντομότερα στην κανονικότητα.































