Επιτυχής κατάσβεση πυρκαγιάς σε βιομηχανία χημικών

????????????????????????????????????
Όπως προέβλεπε σενάριο άσκησης της Πυροσβεστικής στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.

Επιτυχής ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε βιομηχανία παραγωγής χημικών προϊόντων στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, όπως προέβλεπε το σενάριο άσκησης «Υγρό Πυρ 2019», σήμερα το πρωί στην «Εύρηκα».
Αντικείμενο της άσκησης ήταν η προσομοίωση ενός τεχνολογικού ατυχήματος (Τ.Α.Μ.Ε. – Β.Α.Μ.Ε.) και η ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτού και υπάγεται στο άνω όριο της οδηγίας SEVESO IIΙ, λόγω ποσοτήτων του είδους της βιομηχανικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με το σενάριο, κατά τη λειτουργία του Εργοστασίου στο τμήμα ανάμιξης λευκαντικών στο κτίριο Νο7, συνέπεια βραχυκυκλώματος ηλεκτρικών καλωδίων, εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στο χώρο του αναμικτηρίου, σε αποθηκευμένες πρώτες ύλες και σε υλικά συσκευασιών τους. Λόγω της κατεύθυνσης του αέρα η φωτιά εξαπλώθηκε πάνω στη στέγη, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, και περνά στα διπλανά τμήματα (τμήμα συσκευασίας σκονών, τμήμα ανάμιξης υγρών).

Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή από τους πυκνούς μαύρους καπνούς (τοξικοί ρύποι) και η έκλυση έντονου πυροθερμικού φορτίου., με κίνδυνο για εργαζόμενους και πολίτες. Παράλληλα ήταν μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε άλλα κτίρια της επιχείρησης, καθώς και ο κίνδυνος για φαινόμενα Domino-επέκτασης σε γειτονικές εγκαταστάσεις, επειδή σε κοντινή απόσταση υπάρχουν δεξαμενές LPG και δεξαμενές άοσμου πετρελαίου.

Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ένα μέλος της ομάδας πυρασφαλείας του εργοστασίου, ένιωσε δυσφορία από την εισπνοή καπνού και με την βοήθεια των άλλων μελών, και απομακρύνθηκε σε ασφαλή χώρο για τις πρώτες βοήθειες.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής απ’ όλη τη Θεσσαλία, η 8η ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, τον Ε.Κ.Α.Β., η ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, του Τ.Ε.Ε. παράρτημα Βόλου και η Ομάδα Αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της επιχείρησης.

????????????????????????????????????

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.