Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα ζητήματα των επιχειρήσεων με το σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος θέτοντας, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε  στοχευμένα, ένα προς ένα, τα προβλήματα των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντικατασταθεί ο παλιού τύπου φορολογικός μηχανισμός (ΕΑΦΔΣΣ) είτε με καινούργιο ΦΗΜ, είτε με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ) έως την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, διαβίβασε Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν. Ιωνίας, όπου αναφέρεται ότι:

“Για τους νέους ΦΗΜ, αν και πρόσφατα ξεκίνησε η διάθεσή τους στην αγορά, είναι πάρα πολύ πιθανό, αφενός οι εταιρείες πληροφορικής να μην προλάβουν να τους έχουν συνδέσει εγκαίρως με τα συστήματα ERP, αφετέρου η εφαρμογή και εγκατάσταση τους σε λειτουργία να παρουσιάσει ασυμβατότητες ή άλλα προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πέρα της 2ης Ιουλίου.

Φημολογείται έντονα ότι από το 2025 κι έπειτα, όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να συνδεθούν αποκλειστικά με Πάροχο. Μία μικρή επιχείρηση, όμως, δεν μπορεί να στηρίξει το εξωφρενικά υψηλό κόστος ηλεκτρονικής έκδοσης μέσω Παρόχου ετησίως. Ενδεικτικά, μια μικρή επιχείρηση με μέσο όρο έκδοσης 100 αποδείξεων ημερησίως – με αυξημένη έκδοση την περίοδο των εορτών- θα εκδώσει περίπου 30.000 αποδείξεις λιανικής πώλησης ετησίως. Συνεπώς, οφείλει να δαπανήσει, όπως κοστολογείται από τις υπάρχουσες εταιρείες Παρόχων 2.480€ το χρόνο.

Διαπιστώνεται στον εμπορικό κόσμο ότι οι υπάρχοντες Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων έχουν σχεδόν ίδιες τιμές, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την τιμολογιακή τους πολιτική και στερεί το δικαίωμα επιλογής μιας καλύτερης κι οικονομικότερης προσφοράς στο πλαίσιο ενός υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού”.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να απαντήσουν στα εξής:

1.Αληθεύει ότι από το 2025 κι έπειτα, όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να συνδεθούν αποκλειστικά με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ);

2.Πώς προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να τεθούν όρια στις πρακτικές των εταιρειών Παρόχων και να εξορθολογιστούν οι τιμές των υπηρεσιών τους  σε αντιστοιχία με την πραγματική οικονομική δυνατότητα της πλειοψηφίας εμπορικού κόσμου;

3.Προτίθενται να δώσουν τη δυνατότητα δωρεάν διάθεσης εκ μέρους της ΑΑΔΕ Παρόχου σε όλους τους επαγγελματίες;

4.Προτίθενται να προχωρήσουν σε παράταση της προθεσμίας για τη διασύνδεση των εμπορικών επιχειρήσεων είτε με καινούργιο ΦΗΜ, είτε με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ) έως 30/09/2024;

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.