Ετοιμότητα για τις πυρκαγιές παρά την έλλειψη προσωπικού και πόρων

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Το γεγονός ότι υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συναρμόδιων υπηρεσιών, των Δήμων και εθελοντών, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και πόρων, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Κων. Σκούπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερη και περιοχή υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς τη Μαγνησία και ζήτησε την ετοιμότητα υπηρεσιών και Δήμων, ώστε με περίπολα, σωστή διασπορά μέσων και γρήγορο ανεφοδιασμό με νερό, να προλαμβάνουν τυχόν πυρκαγιές στο ξεκίνημά τους, για να είναι εύκολο το έργο της κατάσβεσης στη συνέχεια.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Γρηγ. Ιγγλέσης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμεναρχείου και εκπρόσωπος της εθελοντική ομάδας Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.

Από πλευράς Δήμων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγ. Κουτσάφτης, οι αντιδήμαρχοι Σκιάθου, Ρήγα Φεραίου, Ν. Πηλίου και Σκοπέλου, καθώς και εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών.
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού εκ μέρους της Περιφέρειας και των Δήμων και πόρων για την πυροπροστασία, ωστόσο τονίστηκε ότι ήδη ξεκίνησαν οι καθαρισμοί δρόμων και κοινόχρηστων χώρων από τα ξερά χόρτα και ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν και με συνεργασία, δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Υποστελέχωση και έλλειψη πόρων
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε πως χρειάζεται μεγάλος συντονισμός και οι συμμετέχοντες στο Συντονιστικό πρέπει να γνωρίζουν καλά τις αρμοδιότητές τους.
Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε ότι το βασικό είναι ο καθαρισμός των δασικών δρόμων, καθώς πολλές φορές εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε δύσβατα μέρη.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο έργο τους, η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ότι παραμένουν τα ίδια και είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η έλλειψη χρηματικών πόρων. Για τους Δήμους είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα, κάνουν το καλύτερο που μπορούν και πρόσθεσε πως εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί δρόμων και ρεμάτων.

Στην κατηγορία Α’ η Μαγνησία
Ο αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας, διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, χαρακτήρισε επικίνδυνο νομό τη Μαγνησία, που βρίσκεται στην «Κατηγορία Α’», ενώ για τα νησιά των Σποράδων είπε ότι υπάρχει πρόβλημα έγκαιρης αποστολής. «Ο στόχος είναι να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές και πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει τι καίει», είπε.

Ο κ. Σκούπρας, επισήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς απ’ όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ σημείωσε πως νέο κίνδυνο αποτελούν οι φωτιές από μελισσοκόμους που προκαλούνται όταν «καπνίζουν» τις κυψέλες τους, χωρίς να έχουν καταρίσει τα χόρτα πιο πριν.
Ο αρχιπύραρχος είπε ότι οι φωτιές προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα και σε ελάχιστο ποσοστό από φυσικά φαινόμενα, πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος. «Πάσχουμε ως χώρα στον συντονισμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια καλή συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επισήμανε. Αναφερόμενος στην καταστολή των πυρκαγιών ο κ. Σκούπρας υπογράμμισε ότι τα οχήματα πρέπει να έχουν γρήγορη πρόσβαση και αυτό προϋποθέτει ανοιχτό δίκτυο και καθαρές κεντρικές αρτηρίες.

Βελτιώνεται η πρόσβαση στη Ζαγορά
Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης είπε οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα είναι τεράστιες. «Πρώτη μέριμνα ήταν να ανοιχτούν οι δρόμοι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στα κτήματα και να αρχίσουμε την καλλιεργητική μα περίοδο. Στο 85-90% του αγροτικού δικτύου υπάρχει πρόσβαση, αλλά δεν είναι καλή. Τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση για να αποκατασταθεί η καλή πρόσβαση σε αυτούς τους δρόμους. Φέραμε χιλιάδες κυβικά πέτρας από τον Βόλο, τη διασπείραμε στην περιοχή και στα πιο πολλά σημεία την έχουμε στρώσει», τόνισε.

Για το δίκτυο ύδρευσης, ο κ. Κουτσάφτης σημείωσε πως υπήρξε μεγάλη ζημιά κυρίως στα ρέματα και στις πηγές, λόγω των κατολισθήσεων, αλλά είπε ότι δεν δόθηκε πολύ νερό και σίγουρα δεν θα επαρκέσει ότι ο πληθυσμός στα παράλια το καλοκαίρι αυξηθεί κατά 15.000.
Για το θέμα της πυρόσβεσης είπε ότι ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου διαθέτει μια ομάδα, δικό του πυροσβεστικό όχημα και συνεργάζεται με την πυροσβεστική. «Αν συμβεί κάτι μας ειδοποιούν, παρεμβαίνουμε μέχρι να φτάσουν επί τόπου», τόνισε.
Τέλος για τον παραλιακό δρόμο στον Άγιο Ιωάννη είπε ότι το έργο αποκατάσταση έχει τεχνικές δυσκολίες, αλλά προχωράει.

Ετοιμότητα στη Σκόπελο
Το γεγονός ότι στο Δήμο Σκοπέλου υπάρχει ετοιμότητα για την πυροπροστασία, αν και μέχρι στιγμής υπήρξαν πέντε συναγερμοί για πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν, τόνισε η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Αθηνά Ντάκη.
Όπως είπε ο Δήμος ξεκίνησε με λιγοστό προσωπικό τον καθαρισμό αγροτικών δρόμων και η Περιφέρεια θα καθαρίσει το επαρχιακό δίκτυο. Την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την πρόσληψη 10 ατόμων που θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων και με ότι απαιτείται για την πυροπροστασία, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα και πόροι περισσότερων προσλήψεων.

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων
Για άλλη μια χρονιά, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων με τους εθελοντές της είναι παρούσα για να συνδράμει όπου χρειαστεί, δήλωσε ο Βασίλης Ηλιόπουλος μέλος της εθελοντικής ομάδας, που διαθέτει 55 εθελοντές πιστοποιημένους στη δασοπυρόσβεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο έχει βγει το σχέδιο δράσης της Λέσχης και έχουν καταθέσει τους τομείς που θα επέμβουν και με περίπολα ή και με οχήματα των εθελοντών. Επίσης το πυροφυλάκιο στην Κουκουράβα θα επανδρωθεί και φέτος με εθελοντές, ενώ τα δύο βοηθητικά οχήματα που έχει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων θα είναι σταθμευμένα στη Γορίτσα, με άμεση δυνατότητα επάνδρωσης και επέμβασης όπου απαιτηθεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.