Έξι κλοπές σε Βελεστίνο-Αλμυρό είχε κάνει η εγκληματική ομάδα

Τα επτά μέλη της από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, οι δύο κρατούμενοι

Έξι κλοπές είχαν διαπράξει στη Μαγνησία τον Νοέμβριο του 2017 και τις αρχές του 2018 τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν κάνει συνολικά 166 κλοπές στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. με συνολικά «κέρδη» 495.000 € και εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης από 22 ως 44 χρονών, είχαν κάνει πέντε κλοπές σε σπίτια στο Βελεστίνο και στα γύρω χωριά τον Νοέμβριο του 2017 και άλλη μια στον Αλμυρό, τον Ιανουάριο του 2018, απ’ όπου και συνήθως έκλεβαν κοσμήματα και χρήματα.

Η εγκληματική ομάδα θεωρείται υπεύθυνη, το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018, για συνολικά (166 περιπτώσεις κλοπών, από τις οποίες 146 σε σπίτια, δύο σε καταστήματα και 18 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν από περιοχή της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Πριν από τη διάπραξη των κλοπών, τοποθετούσαν στα οχήματά τους είτε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας είτε κλεμμένες πινακίδες από οχήματα της εκάστοτε περιοχής.

Οι δράστες, αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών, παραβίαζαν κύριες εισόδους ή μπαλκονόπορτες οικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφού ερευνούσαν τους χώρους τους, αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και κυνηγετικά όπλα.
Κατά τη διάπραξη των κλοπών, φορούσαν πάντα γάντια και σε ορισμένες περιπτώσεις κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ώστε να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος και να δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση τους από τις διωκτικές Αρχές.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών («αχυράνθρωπων»), τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της σπείρας διέπραξαν συνολικά 166 κλοπές, από τις οποίες 83 στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και 83 σε περιοχές των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στα 495.485 €.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική ομάδα και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που συσχετίζονται με τις κλοπές (κινητά τηλέφωνα, φορητές συσκευές αποθήκευσης και κάρτες μνήμης).
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.