Για αύριο Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου προσδιορίστηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας με θέμα «Η κληρονομιά μας – καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον».
Όπως αναφέρει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, σκοπός του εορτασμού είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της Ναυτιλίας, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Σε μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim αναφέρει ότι το 2018, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) γιορτάζει δύο μεγάλες επετείους: τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΙΜΟ και τα 60 χρόνια από την ημέρα που αυτή τέθηκε σε ισχύ.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας παρέχει την ευκαιρία να αναδειχθεί και να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ο ΙΜΟ εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε συνεπής στη γενική του αποστολή – να προάγει μια ασφαλή, φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική και βιώσιμη ναυτιλία.
Από την ίδρυσή του, ο ΙΜΟ εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη ναυτιλία, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επίσης στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης κλπ.
Με τη ναυτιλία να μεταφέρει πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε επιβάτες και εμπορεύματα ανά τον κόσμο, είναι σαφές ότι η δράση του ΙΜΟ έχει επιπτώσεις και πέραν του πεδίου των πλοίων. Η κληρονομιά του ΙΜΟ επί 70 χρόνια, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω βελτίωση των όρων λειτουργίας της ναυτιλίας. Η πρόκλησή μας για τα επόμενα χρόνια παραμένει στη διατήρηση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό να βελτιωθεί η ναυτιλία – στοχεύοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον, αναφέρει ο Γ.Γ. του ΙΜΟ.































