Ευεργετικό μέτρο, αλλά δυσκίνητο το σύστημα των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία

Δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα για τις δηλώσεις αναστολής εργασίας και για ενοίκια
Σύμφωνα με τον Αλέκο Κεχαγιά, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων- Λογιστών Μαγνησίας

Δυσκίνητο και… με πολλά προβλήματα, χαρακτήρισε ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων- Λογιστών Ν. Μαγνησίας, το σύστημα για την ένταξη στις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή. Ο ίδιος υποστήριξε , πως το μέτρο των 120 δόσεων αφορά πολλούς, αλλά οι τόκοι που θα πληρώνουν, παρόλη τη μείωση του επιτοκίου, θα είναι πολλοί και για πολλά χρόνια. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ως τον …πιο επιτυχημένο φόρο του κράτους, στον οποίο γίνονται εκπτώσεις, εξαιτίας του σωστού τρόπου είσπραξής του.

Το μέτρο των 120 δόσεων
Δύο ειδών ρυθμίσεις με 120 δόσεις υπάρχουν για τους φορολογούμενους. Οι 120 δόσεις αφενός για χρέη στην εφορία και αφετέρου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, η διαδικασία για τις 120 δόσεις στην εφορία είναι βατή και τα πράγματα κυλούν ομαλά σε αντίθεση με τη διαδικασία για τη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάλογα με το ύψος του χρέους που έχεις, επιλέγεις πόσες δόσεις θέλεις και πρέπει να πληρώσεις την πρώτη δόση σε τρεις ημέρες. Το δυσκίνητο είναι απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία , όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πρέπει να εγγραφείς σε πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες και η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη”, υποστήριξε ο κ. Κεχαγιάς.
Για τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία, ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο μέτρο, πρέπει πρώτα να κάνουν μία στον ΕΦΚΑ, ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από ταμεία που είχαν προβλήματα στο παρελθόν, όπως ΤΣΑΥ, ΤΑΕ, ή Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ταμεία δηλαδή που δεν είχαν ένα καλό σύστημα μηχανοργάνωσης. Η αίτηση αυτή πρέπει να γίνει μέχρι 30/9.
“Αυτή η αίτηση δεν είναι δεσμευτική για ρύθμιση. Είναι το πρώτο στάδιο και στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσουν τι χρέη θα εμφανιστούν για να δουν , ποια θα ρυθμίσουν. Πάντως το σύστημα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ είναι ένα δυσκίνητο σύστημα, με πάρα πολλά προβλήματα”, συμπλήρωσε ο κ. Κεχαγιάς.
Βέβαια, ο ίδιος σχολίασε πως από τη μια είναι ένα ευεργετικό μέτρο, γιατί βοηθά πολλούς να πληρώνουν σιγά σιγά τα χρέη τους, από την άλλη πλευρά όμως, παρόλη τη μείωση του επιτοκίου στο 3%, είναι πολλοί οι τόκοι που πληρώνει ο φορολογούμενος για δόσεις δέκα ετών. ” Θέλει προσοχή. Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή στο πόσες δόσεις θα επιλέξει ο καθένας, συμβούλεψε τους ενδιαφερομένους ο κ. Κεχαγιάς.

Ο πιο επιτυχημένος φόρος ο ΕΝΦΙΑ
Ως τον πιο επιτυχημένο φόρο του κράτους χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Οικονομολόγων- Λογιστών Ν. Μαγνησίας, λέγοντας πως η ένταξη στη διαδικασία του συμβολαιογράφου ως “χωροφύλακα” για τον έλεγχο της σωστής απόδοσης του ΕΝΦΙΑ ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση.
” Ήταν έξυπνη κίνηση που έγινε από την πλευρά του κράτους πριν μερικά χρόνια, όπου μπήκε ο συμβολαιογράφος – χωροφύλακας προς τον έλεγχο της σωστής απόδοσης του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή οποιαδήποτε μεταβίβαση πας να κάνεις σε ένα ακίνητο, να το πουλήσεις, να το δώσεις στα παιδιά σου κ.ο.κ. πρέπει να βεβαιώσει ο συμβολαιογράφος ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ορθώς το δήλωσες, ως προς τα τετραγωγικά μέτρα, ως προς τις προσόψεις, τα τετραγωνικά του οικοπέδου, τον αέρα κι όποιος δεν έχει κάνει μία τέτοια δήλωση, αναγκάζεται να κάνει τροποποίηση. Όλοι πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, διότι κάποια στιγμή θα τον βρουν μπροστά τους , με… το όποιο πρόβλημα”, εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς.
Εξαιτίας του επιτυχημένου τρόπου είσπραξης, ελέγχου του ΕΝΦΙΑ κι επειδή έχει τόσο μεγάλη απόδοση, το κράτος προχωρά στις εκπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά το κράτος τα προηγούμενα χρόνια πήρε παραπάνω από αυτά που ζητούσε μέσω του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχει υπεραπόδοση, γι’ αυτό και τώρα, προχωρά στις εκπτώσεις.

Επιστροφές φόρου και Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ
Στο μεταξύ, ο κ. Κεχαγιάς συμβούλευσε όσους δικαιούνται αλλά δεν πήραν ακόμη επιστροφή φόρου, να επισκεφθούν τις ΔΟΥ, καθώς θα οφείλεται πιθανώς ο ΕΝΦΙΑ και πρέπει να προχωρήσουν σε συμψηφισμό.
Για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε πως σ΄αυτό υπάγονται δύο κατηγορίες πολιτών, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν κατά καιρούς προβλήματα στη διαδικτυακή σελίδα, για όσους επιθυμούν να ενταχθούν.
Τέλος, ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς σχολίασε σχετικά με τις δυσκολίες των λογιστών για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ή τη βοήθειά τους στην ένταξη των πελατών τους σε διάφορες ρυθμίσεις και μέτρα, πως “πλέον οι πιο δύσκολες δηλώσεις δεν είναι κάποιου που έχει πολλά και μεγάλα εισοδήματα. Πιο δύσκολες και περίπλοκες δηλώσεις είναι αυτών που είναι άνεργοι, επιζητούν τα επιδόματα και είναι δύσκολες και από κοινωνικής άποψης και από διαχείρισης γνώσεων”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.