Φόρμες, μέτρα και πρόσληψη προσωπικού ζητά το Συνδικάτο ΟΤΑ

Στα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου αναφέρεται το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας και ζητά ολόσωμες φόρμες, Μέτρα Ατομικής Προστασίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η πανδημία του κορονοιού και τα μέτρα που παίρνει ο εργαζόμενος κόσμος για την αυτοπροστασία του απέδειξαν όλη τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που οι διαδοχικές κυβερνήσεις και οι τοπικοί τους παρατρεχάμενοι είχαν συστηματικά απαξιώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποκαλύφθηκε η υποκρισία τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ, που τα στελέχη της ωρύονταν μέχρι τελευταία για την αναγκαιότητα να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας Υγείας και να διοχετευθούν κρατικοί πόροι στους ιδιώτες κλινικάρχες, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που, παρά τις φραστικές κορώνες, συνέχισε στην ίδια ρότα με τους προκατόχους του, αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η πανδημία αποτέλεσε και μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να προωθήσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της, για παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, για μείωση των μισθών στο όνομα του «να επιζήσουν οι επιχειρήσεις», για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης με την πρόφαση τον περιορισμό των «συναθροίσεων». Επίσης σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες αναφέρονται σε περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ισχυρίζονται πως δεν πρέπει μόνο ο ιδιωτικός τομέας να σηκώσει το βάρος της κρίσης και επιχειρούν να στήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους προκειμένου να δημιουργηθεί ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός.
Στο Δήμο Βόλου

Σύμφωνα με την ΔΑΣ ΟΤΑ, η τραγική κατάσταση της υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών και της έλλειψης του στοιχειώδους εξοπλισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις αποκαλύπτεται και στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.
Συγκεκριμένα:
► Στην Υπηρεσία Καθαριότητας του μεγάλου Δήμου Βόλου, με τις 9 Δημοτικές Ενότητες, που έχει μόνο 280 εργαζόμενους, σήμερα εργάζονται οι 220, λόγω αδειών ειδικού σκοπού ή ανωτέρας βίας, που δικαιούνται και πήραν οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που υπήρχαν πριν την πανδημία έχουν ως συνέπεια στην υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία, έτσι και αλλιώς, βρίσκεται σε λειτουργία σε 24ωρη βάση και για τις 7 ημέρες της εβδομάδας, να υπάρχει επιπλέον εντατικοποίηση της δουλειάς και οι συνάδελφοι, στο σύνολό τους, να μην μπορούν να πάρουν ούτε τις κανονικές τους άδειες τμηματικά.
H Καθαριότητα υπολείπεται σε προσωπικό κατά 20% και πλέον…, πράγμα που έχει ως συνέπεια η επιπλέον εντατικοποίηση να οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε περισσότερα εργατικά ατυχήματα.
► Την ώρα που η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου έχει αναλάβει την απολύμανση όλων των οχημάτων των υπηρεσιών του Δήμου, το προσωπικό αυτή τη στιγμή δεν έχει φόρμες μιας χρήσης. Η δικαιολογία είναι ότι «δεν βρέθηκαν στην αγορά».
► Σε όλα τα πληρώματα των απορριμματοφόρων έχουν δοθεί μάσκες που πλένονται, ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό, (σκούπες – διοικητικοί), μάσκες μιας χρήσης, γιατί η υπηρεσία δηλώνει αδυναμία να βρεθούν πιο ασφαλείς και προστατευτικές μάσκες για τους εργαζόμενους.
► Οι κάδοι πλένονται και απολυμαίνονται ΜΟΝΟΝ σε χώρους που υπάρχει επιτακτική ανάγκη (ψαράδικα -κρεοπωλεία), εάν και εφόσον γίνουν καταγγελίες ή αναφορές από δημότες, με το σκεπτικό ότι «ο καιρός είναι βροχερός, οι κάδοι δεν μυρίζουν γιατί πλένονται από μόνοι τους με την βροχή».
► Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή συνεχίζει το ίδιο βιολί. Σχεδιάζει να καλύψει τις όποιες ανάγκες, (και αυτές από 15 Μάη και μετά), με τετραμηνίτες, ή οκταμηνίτες εργαζόμενους από Σεπτέμβρη.
Καμία σκέψη, φυσικά, από τους τζάμπα μάγκες που πήραν τα «βουνά» με το άκουσμα της πανδημίας, για σύγκρουση με την κυβέρνηση και διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμων εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα που θα καλύψουν σε σταθερή βάση τα κενά των υπηρεσιών.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, και να σπάσουν το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλλουν η Κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Μπέου, ενώ απαιτεί την άμεση χορήγηση όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας, πρώτα και κύρια φόρμες μιας χρήσης και αποτελεσματικές μάσκες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες, την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες αιχμής του Δήμου Βόλου, πρώτα και κύρια στις υπηρεσίες καθαριότητας, την αυστηρή τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας για τον κορωνοιό αλλά και για τις άλλες ασθένειες π.χ ηπατίτιδα, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Βόλου ως εργοδότη και τη μεθοδική διερεύνηση από την Επιθεώρηση Εργασίας όλων των εργατικών ατυχημάτων και τον τακτικό έλεγχο για την πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου αλλά και όλων των Δήμων της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.